Comunitatea internationala este din ce in ce mai ingrijorata de criza din Orientul Mijlociu. Tot mai multe tari incearca sa-si salveze cetatenii din calea bombelor. Americani, britanici, italieni, australieni, rusi, finlandezi, ucrainieni si spanioli, socati de ceea ce au trait in zona de conflict, sunt ajutati sa se intoarca acasa.

Statele Unite au cerut ca cinci nave militare sa plece spre Liban pentru prima operatiune de amploare pentru evacuarea cetatenilor americani din aceasta tara. Un vapor concesionat de Statele Unite care poate transporta circa 1 000 de persoane, a parasit, marti, Ciprul mergand spre coastele libaneze, scrie Reuters.

Departamentul de stat al SUA a anuntat ca in Liban traiesc 25 000 de americani dintre care 15 000 au cerut ambasadei sa fie ajutati sa plece din aceasta tara.

Un oficial al Pentagonului a declarat ca SUA planuieste sa evacueze din Liban intre 5 000 si 8 000 de americani.

Pana acum 68 de americani au fost evacuati din Liban, cu ajutorul elicopterelor.

Un prim vapor ar trebui sa ajunga, marti, in largul coastelor libaneze pentru a evacua circa 12 000 de britanici care traiesc in Liban, a anuntat premierul Tony Blair care a adaugat ca Londra a actionat cat de repede a fost posibil pentru a-si repatria cetatenii. Unii dintre ei intrasera in panica, in timp ce erau blocati in Liban.

Primii 70 de britanici fusesera evacuati, luni, din Liban, prin Cipru, cu ajutorul unui elicopter. Potrivit autoritatilor, in Liban traiesc circa 12 000 de britanici, plus inca 10 000 de persoane cu dubla cetatenie, libanezo-britanica, care ar putea solicita evacuarea.

182 de italieni, intre care si copii mici, evacuati din Liban au ajuns, marti, la Roma la bordul unui avion Alitalia, venind prin Cipru, au spus surse aeroportuare citate de agentiile internationale de presa. Pana acum, peste 1 000 de italieni au fost adusi din Liban.

Primii 29 de finlandezi ajutati sa plece din zona de conflict s-au imbarcat, marti, la bordul unui avion care este asteptat, marti seara, la Helsinki.

Si Rusia isi aduce cetatenii acasa. 300 dintre ei au parasit Beirutul, marti dimineata, cu un autobus, prin Siria. Inca o mie de rusi vor fi evacuati, miercuri, anunta ministerul rus de Externe. Autoritatile estimeaza ca 1 400 de persoane de cetatenie rusa se afla in Liban.

Si Ucraina a anuntat ca a evacuat, marti, inca 379 dintre 1 600 de ucrainieni care traiesc in Liban.

Australia a adus acasa, pana acum, 486 de refugiati din Liban, dintre cei 25 000 de australieni care locuiesc acolo. Miercuri urmeaza inca 600.

Spania a evacuat, inca de luni, prin Siria, peste 100 de cetateni spanioli si inca 152 sunt asteptati, marti, in tara, potrivit ministerului Apararii.