Consiliul Concurentei (CC) a autorizat marti operatiunea de concentrare economica realizata de catre Alcatel si Lucent Technologies, prin fuziunea societatii comerciale Aura Merger Sub, Inc., o corporatie Delaware detinuta complet si direct ca filiala de catre Alcatel, cu Lucent Technologies, a anuntat marti autoritatea de protejare si stimulare a concurentei. Alcatel a fuzionat prin contopire cu Lucent Technologies.

Potrivit legii concurentei sunt supuse controlului si trebuie notificate CC, operatiunile de concentrare economica care depasesc pragurile valorice prevazute de legislatie si anume cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze in Romania, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro.

Atat Alcatel cat si Lucent sunt prezente in Romania pe piata comercializarii echipamentelor pentru comunicatii si pe piata serviciilor pentru retele de comunicatii.

Cele doua grupuri au anuntat ca vor fuziona la inceputul lunii aprilie a acestui an, Alcatel urmand sa controleze 60% din actiunile noii companii.

Alcatel Romania, membra a grupului Alcatel, a fost infiintata in 1991, la Timisoara, ca societate mixta intre Alcatel CIT (Franta), Data Tim (Timisoara) si alte 3 societati romanesti. In primul trimestru al acestui an, grupul Alcatel a inregistrat un profit net de 104 milioane euro, iar vanzarile grupului au crescut cu 17,6% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 3,06 miliarde euro.

Anul trecut, Alcatel a obtinut o cifra de afaceri de 13,1 miliarde euro, in crestere cu 7,3% fata de 2004, iar profitul net a atins 930 milioane euro.

Compania care rezulta in urma fuziunii, va avea o valoare totala de piata de aproximativ 30 miliarde euro (36 miliarde dolari). Luand in considerare rezultatele inregistrate in 2005, cele doua companii care fuzioneaza vor avea in total vanzari de aproximativ 21 miliarde euro (25 miliarde USD), impartite geografic aproape egal de America de Nord, Europa si restul lumii. La 31 decembrie 2005 cele doua companii aveau in total 88000 angajati.

Potrivit informatiilor Alcatel, in perioada 1 iunie-7 septembrie 2006 este programata Adunarea generala a actionarilor pentru aprobarea proiectului de fuziune cu Lucent Technologies si in acelasi timp pentru aprobarea bilantului consolidat al anului 2005.