Economia chineza a inregistrat o crestere de 11.3% in trimestrul doi al anului 2006, cea mai mare din ultima decada.

Fata de nivelul din 1994, economia chineza s-a dezvolatat de patru ori, principalul motor fiind exporturile care numai in primul semestru al anului 2006 au crescut cu aproape 25% comparativ cu perioada similara a anului trecut, se arata intr-un raport al Biroului de Statistica de la Beijing citat de portalul Chron.com.

“China poate sustine o astfel de crestere dar trebuie sa limiteze creditarea si dezvoltarea proiectelor imobiliare pentru a putea tine in frau inflatia” a declarat purtatoruk de cuvant al Biroului, Zheng Jingping.

Pentru a limita boomul creditarii Guvernul a ridicat rata dobanzii si a impus un sistem mai strict in privinta acordarii de imprumuturi.

Daca de regula o economie care se dezvolata atat de rapid e amenintata de inflatie, in China pe primele sase luni ale anului pretul bunurilor de consum a crescut cu doar 1.3%.

Volumul total al exporturilor chineze a fost de 428 de miliarde de dolari in primul semestru in timp ce importurile au totalizat 267 de milioane.

Principala grija a Beijingului in acest moment o reprezinta stoparea construirii de fabrici inutile, apartamente de lux si mall-uri, factori considerati periculosi pentru economie.

La inceputul lunii iulie Banca Mondiala a dat publicitatii un clasament, care plasa China pe locul patru in topul celor msi mari economii mondiale, fiind devansata doar de SUA, Japonia si Germania.