Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat luni retragerea aprobarii pentru membrii semnificativi ai Consiliului de Administratie ai companiei Ardaf Cluj-Napoca si a pus societatea de asigurare-reasigurare Ardaf sub administrare speciala, informeaza un comunicat de presa al CSA.

Potrivit legislatiei, Ardaf poate face plangere impotriva acestei decizii, in termen de 10 zile de la data comunicarii, dar plangerea nu suspenda executarea deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Consiliul CSA, reunit in sedinta luni, 17 iulie 2006, a hotarat retragerea aprobarii pentru membrii semnificativi ai Consiliului de Administratie ai companiei Ardaf Cluj-Napoca si anume Octavian Manastireanu, Nicolae Petrisor si Sorin Ciuca.

Potrivit CSA, hotararea a fost luata legal ca urmare a faptului ca administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si professionalism, punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari.

Consiliul CSA a dispus in acelasi timp conform prevederilor legale in vigoare, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la Ardaf.

In calitate de administrator special al societatii, Consiliul Comisiei l-a desemnat, potrivit legii, pe avocatul Cocea Radu, care preia integral atributiile Consiliului de Administratie al societatii de asigurare supuse procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, asa cum acestea rezulta potrivit legii si actelor constitutive ale societatii de asigurare.

Ambele decizii ale CSA au fost communicate societatii Ardaf marti, 18 iulie 2006 si transmise totodata spre publicare la Monitorul Oficial al Romaniei. Compania de asigurare poate face plangere la Sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, in termen de 10 zile de la data comunicarii, dar plangerea nu suspenda executarea deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor spune ca cele doua masuri nu au implicatii asupra activitatii comerciale desfasurate de societate - contractele de asigurare in valabilitate urmand a se derula in conditii normale - ci sunt menite sa contribuie la redresarea financiara a societatii de asigurare, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator.

Nu este prima data cand CSA ia aceasta decizie in cazul Ardaf. La inceputul lunii septembrie a anului trecut, CSA a impus ARDAF un plan de redresare financiara, dupa ce se constatase scaderea coeficientului de lichiditate pana la 0,33, sub limita minima de 1.

In luna decembrie 2005, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis incheierea procedurii de redresare financiara a companiei de asigurari ARDAF, intrucat s-a constatat restabilirea parametrilor economici.

Potrivit raportului anual al CSA, in 2005 Ardaf a incheiat polite in valoare de 233,9 milioane lei si a avut o cota de piata de 5,30% pe piata romaneasca de asigurari. La sfarsitul anului trecut, Ardaf a inregistrat un profit net de peste 376.000 lei.

In structura actionariatului companiei de asigurari, cea mai mare participatie este detinuta de S.C. TENDER S.A (70,69%), urmata de Clairmont Holding Limited cu 12,71% din actiuni, Raiffeisen Zentralbank Austria cu 10,15% si alti actionari cu 6,45% din titlurile companiei.