Serialul "Transnistria - povestea completa" continua cu dezvaluiri despre ONG-ul Proriv.

Acesta este condus de un fost ofiter MGB, cautat de Interpol.

Surprinzator, dar am descoperit in Transnistria un veritabil cult al personalitatii pentru Che Guevarra. Idol al tineretii presedintelui Smirnov, Che a ajuns sa reprezinte o miscare de tineret de extrema dreapta din Tiraspol.

Fondatorul acestei organizatii, Proriv (Sfredelitorii), este un ofiter de rang inalt al serviciului secret transnistrean (MGB). O privire mai atenta asupra acestei organizatii si asupra fondatorului sau - Dmitrii Soin - ne poate lamuri asupra felului in care interactioneaza aparatul opresiv si de propaganda cu domeniile conexe: sectorul ONG, presa, politicul, economicul si crima organizata.

Transnistreanul

„Sigur aveti permise de ziaristi?”, ne-a intrebat un pic nervos soferul de taxi care ne-a luat din Chisinau si ne-a transportat la Tiraspol. Dupa raspunsul afirmativ, s-a mai linistit, mai ales ca la trecerea prin punctul de frontiera ne-a auzit invocand numele lui Dmitrii Soin ca parola de libera trecere.

Nu numai soferul s-a relaxat, dar si intreg aparatul de control ne-a lasat sa trecem fara discutii. Asta dupa ce cu doua zile inainte fuseseram retinuti si controlati in cel mai mic amanunt de trupele de graniceri, subordonate temutului MGB.

Am hotarat sa-l vizitam pe Soin dupa ce ne-am finalizat investigatia jurnalistica incognito pe teritoriul Transnistriei. Ne aflam la finalul celor doua saptamani de documentare, dupa ce am primit un avertisment din partea trupelor de graniceri, sub forma unei retineri pentru un control amanuntit la intrarea in Bender.

Prin telefon, Soin ne-a rezolvat permisul de a intra ca jurnalisti in republica separatista: „Va ajut eu cu permisul. In punctul de control doar spuneti ca va intalniti cu mine. Va fi de-ajuns”. Si, intr-adevar, a fost de-ajuns. Nu ni s-a cerut nicio explicatie suplimentara.

Cartierul general al tinerilor Proriv

Din cenusiul capitalei sovietice dominate de Lenin, am patruns intr-o oaza occidentala - sediul organizatiei de tineret Proriv. Organizatia, care numara 300 de membri permanenti numai in Tiraspol, ocupa o aripa a cafenelei Eilenburg.

Restaurantul fusese deschis in cinstea primarului orasului est-german Eilenburg, oras care a acceptat sa se infrateasca cu Tiraspol in 2002.

Legaturile cu capitala transnistreana au slabit in ultimii ani. Astfel, o parte din restaurant s-a transformat in centrul cultural Eilenburg si gazduieste organizatia de extrema-dreapta.

La usa ne-au intampinat bodyguarzi, care monitorizeaza pe mai multe ecrane fiecare ungher al sediului si al imprejurimilor. Chiar in fata sediului trona BMW-ul negru, seria sapte, al lui Soin.

Ofiterul MGB ne-a primit vesel, vorbind in engleza, insa ne-a avertizat ca interviul se va desfasura in rusa. Sediul era spatios, cu dotari moderne.

Rasunau hituri occidentale printr-un sistem de boxe performant. Directoarele Proriv sunt studente si umbla imbracate ca de discoteca in miezul zilei. Cizme din piele cu tocuri inalte, ciorapi de plasa, pantaloni trei sferturi mulati.

Complexul Soin

Zece computere ocupa una din laturi, pe desktopul acestora fiind poza lui Che Guevarra in diverse momente ale vietii. Che are si un soi de altar amenajat in apropierea steagului Rusiei, Transnistriei si al organizatiei Proriv.

Cateva adolescente lipesc flori rosii, pregatind ceremonia de acceptare a noi membri. In acest sediu se desfasoara cursurile scolii Superioare pentru Lideri Politici „Ernesto Che Guevarra”.

„Pregatim tineri sa fie lideri, sa-si poata porni singuri o organizatie, sa invete sa faca materiale de propaganda. Urmarim sa construim o societate postmoderna - democratizam Transnistria si scoatem comunismul din Moldova”, ne declara cu zambetul pe buze maiorul de securitate Soin.

„Da, lucrez in Serviciile Secrete ca maior si conduc Directia pentru Apararea Constitutiei. Insa am de gand sa ma pensionez, lucrez din ‘92 in acest serviciu.

” Soin este un personaj complex: sociolog, profesor de sociologie la Universitatea din Tiraspol, instructor de yoga. A pus bazele unui centru privat de dezintoxicare, detine o tipografie si o companie de constructii si intentioneaza sa deschida o discoteca si un institut de yoga postmodern.

Ofiterul din societatea civila isi framanta nervos stiloul din aur cand am deschis jaluzelele de la geamul dinspre strada pentru a-i face poza. Un bodyguard si-a facut aparitia in fata geamului, unde a inceput sa patruleze discret.

Extremistii „romantici”

Soin poarta la mana un ceas din aur masiv, cu o curea maro, asortata cu geaca din piele. Are plete prinse in coada. Este inalt, solid, imbracat in haine de firma. Pe tricoul sau se citeste Roberto Cavalli.

Un pic mai tarziu, distingem sub geaca, infipt la brau, un revolver.Lui Soin ii este frica sa nu fie rapit: „Au fost mai multe tentative de rapire, incepand cu 2005.

Acum am un dispozitiv de garzi de corp permanent. Trei in Tiraspol si doua masini la plecarile din oras. Sunt ofiteri de interventie ai MGB”.

Intrebat cum de l-a ales ca simbol pe Che Guevarra pentru o organizatie de dreapta, Soin ne raspunde ca organizatia sa nu este nici stalinista si nici de dreapta.

„Che Guevarra este simbolul revolutiei romantice - si asta urmarim si noi. Ca organizatie ne asemanam cu cei de la Pora, cei care au facut revolutia portocalie in Ucraina”.

Ciudat lucru, chiar la deschiderea scolii de anul trecut, Soin a tinut un discurs despre pericolul revolutiilor portocalii din regiune. Aceasta este si parerea sefului sau direct, Antiufeev.

Referitor la orientarea spre dreapta a Proriv, actiunile organizatiei o recomanda ca atare. In plus, site-urile Proriv sunt legate intr-o retea internationala de site-uri de extrema dreapta, iar salutul membrilor organizatiei este identic cu cel nazist.

Numai ca pumnul este tinut strans la ridicarea mainii. Desi Soin a declarat, la lansarea scolii „Che Guevarra”, ca toti cursantii vor urma obligatoriu un antrenament fizic si militar, nu am intalnit prea multi cursanti peste varsta adolescentei. Cel putin la ceremonia de primire de noi membri, media de varsta era de 15 ani.

Articol integral in EvZ

de Stefan Candea; Sorin Ozon