Daca in Marea Britanie nu a parut nimanui ciudat ca seful serviciilor secrete este o femeie, in Europa de Est, numirea unei doamne in fruntea unui astfel de organism este o raritate.

Dar Ungaria a facut acest pas neobisnuit, desemnand-o in aceasta functie in urma cu patru ani si reconfirmand-o acum (ceea ce este o dovada a performantelor sale) pe Buzalnè Szabo Maria, o jurista de 40 de ani.

Ea are o experienta in administratia publica de peste 15 ani, fiind mai intai expert parlamentar, apoi consilier la Biroul pentru Securitate Nationala (BSN), denumirea serviciilor secrete ungare.

Este interesanta aprecierea facuta de ea cu privire la prioritatile activitatii serviciului pe care-l conduce, pe locul intai figurand probleme cu caracter economic.

Principala sarcina care ne revine, a declarat ea intr-un interviu acordat cotidianului „Nepszabadsag”, este protejarea securitatii economice, abia pe locul urmator situandu-se lupta impotriva terorismului si crimei organizate, a coruptiei si extremismelor politice, precum si apararea informatiilor secrete.

Fara sa faca dezvaluiri senzationale, Buzalnè Szabo Maria a explicat cotidianului citat ca serviciile secrete au reusit sa-si stabileasca niste relatii prin care sunt informate in timp util asupra unor eventuale atacuri impotriva economiei ungare sau a unor tranzactii din strainatate care ar ameninta stabilitatea valutei ungare.

Aceasta schimbare de prioritati, a afirmat ea, se datoreaza disparitiei pericolului izbucnirii unor conflicte militare in regiune, dupa disparitia celor doua sisteme mondiale aflate in opozitie.

Integral in Gandul