Un minuscul ONG din Oradea, infiintat abia de 2 ani reuseste sa treaca prin Senat un proiect de lege prin care i se da pe mana monopolul salvarilor din mediul subteran speologic.

In conditiile in care bugetele locale sustin echipe Salvamont a caror organizare este stabilita prin Hotarare de Guvern, inititatorii legii n-au gasit altceva mai bun de facut decat sa inventeze o lege pentru o problema practic inexistenta si pentru care exista oricum rezolvare.

Daca s-ar fi limitat la organizarea salvarilor din pestera se putea accepta, dar legea propusa si trecuta prin Senat face din ONG-ul pompos numit Corpul Roman Salvaspeo (CORSA) stat in stat. Printre alte aberatii, legea prevede ca Consiliile Judetene va angaja si plati pe post de coordonator de echipa un omul numit de CORSA.

Desi nu este ONG de utilitate publica, si conform legislatiei CORSA nu are nici o sansa sa devina, profitand de numele rasunator si asemanarea cu Salvamont, ONG-ul primeste pe sest prin lege, mai multe drepturi decat ar primi orice ONG de utilitate publica.

Toate astea cand exista Salvamont, care face acum salvari din pestera, ca sunt unul, doua cazuri pe an, si ar putea usor sa-si

specializeze un om in asa ceva.

Toata legea trecuta prin Senat nu are nici cap nici coada, e plina de ambiguitati si formulari care pot starni rasul, daca nu ar fi tragic.

Lista de echipament necesara viitoarei echipe salvaspeo este uriasa si supradimensionata si probabil ca se stie deja cine va fi furnizorul acestor echipamente. Un singur exemplu: echipa va fi dotata cu 10 truse pentru batut spituri si separat si in acelasi timp si fiecare membru va fi in posesia unei astfel de truse. Asta in timp ce unei singure echipe ii este suficienta o astfel de trusa.

Costurile sunt suportate evident din buget de catre aceleasi Consiliile Judetene.

Mai mult, ca sa-i rasplateasca pe parlamentarii de Bihor care le-au trecut legea, i-au premiat cu o excursie de 25 de milioane in pestera, conform

http://www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=arhiva&sid=157590

Ca sa mai zica cineva ca in Romania nu se face lobby.

Cu stima,

Ovidiu Guja

Nume: Ovidiu

Email: ovig@intech.ro

Telefon: 0744-799248

Localitate: Cluj-Napoca