In Ungaria, noua din zece persoane ar accepta ca maghiarii de peste granite sa se mute in tara - reiese din datele institutului de sondare a opiniei publice Tarki. Refugiatii romani, rusi, chinezi sau arabi sunt binevazuti doar de una sau doua persoane din zece. Persoanele apartinand natiunii virtuale "pirez" s-ar putea stabili in Ungaria doar in opinia a 33 la suta.

Din datele sondajului mai reiese ca fata de ultimii ani nu a crescut semnificativ numarul celor care sunt impotriva strainilor. Cu toate acestea, doar opt la suta dintre respondenti pot fi considerati prietenosi fata de straini;

in opinia acestora toti refugiatii ar trebui sa fie primiti in tara, 65 la suta dintre intervievati cred ca ar trebui cumpanit foarte bine inainte ca cineva sa primeasca drept de sedere in Ungaria prin acordarea statutului de refugiat.

Institutul Tarki prezinta si un scurt istoric al sentimentelor antistraine. Potrivit datelor prezentate proportia celor care manifestau resentimente fata de straini a crescut rapid in perioada cuprinsa dintre 1992-1995, intre 1996 si 2003 au urmat fluctuatii, iar dupa aceasta data indicele s-a stabilizat la 25-30 la suta.