"Etapa - regina" a Turului Frantei din acest an, cu sosire pe legendarul varf l'Alpe d'Huez, n-a avut intensitatea din anii trecuti, cand Armstrong, Ullrich sau Pantani faceau spectacol pe ascensiunea finala.. Primul a trecut linia de sosire luxemburgezul Franck Schleck, insa marele castigator al etapei este americanul Floyd Landis.

Pe langa faptul ca a recuperat tricoul galben de la Pereiro Sio (pentru 10 secunde), Landis i-a detasat la peste 2 minute pe principalii sai rivali la victoria finala (Menchov, Kloden, Sastre si Evans)! Maine, in etapa cu sosire la altitudine in statiunea de schi La Toussuire este poate ultima sansa a acestora pentru detronarea lui Landis.

Cu gandul la multitudinea de puncte pe care le-ar putea obtine in aceasta etapa, liderul cataratorilor, De la Fuente a atacat la kilometrul 2,5, alti 6 ciclisti alaturandu-i-se. Evadarea nu a reusit insa, fiind anihilata de pluton la kilometrul 5. Un nou atac a fost lansat de Joly, Vaugrenard si Chavanel la kilometrul 12 dar dupa numai 3,5 km si aceasta evadare a esuat.

In fine, un numar de 25 de ciclisti printre care si De la Fuente, Hincapie, Schleck, Voigt Wegmann, Flecha sau Merckx au evadat la kilometrul 28 reusind sa se desprinda la 55'' in numai 5 km. Avansul a crescut la 3'00'' la kilometrul 44. Cel mai bine clasat la general din evadare era Merckx de la Phonak.

La baza catararii de la Col d'Izoard, Rujano a atacat plutonul. Garzelli a atacat grupul din frunte cu 8 km inainte de varful primei catarari, avand 30'' in fata grupului De la Fuente (tricoul polka-dot) cu 5 km inaite de varf. Garzelli a castigat astfel prima catarare a zilei cu un avans de 1'10'' in fata lui De la Fuente, sosit al 2-lea. Au urmat Cunego, Vila, Martinez si Schleck.

In acel moment plutonul se afla la 6'30'', intre pluton si fruntea cursei aflandu-se Rujano precum si alti 4 rutieri Marchante, Bruseghin, Lopez Garcia si Calzati.

Dupa coborare, Garzelli mai avea un avans de 30'' in fata lui Hincapie, Schleck, Voigt, Zabriskie, Mazzoleni, Arrieta, Merckx, Cunego, Vila, Arroyo, Charteau, Landaluze, Chavanel, De la Fuente si Lobato, avans care a fost remontat de urmaritori. Din pacate un nou accident a avut loc pe coborare avand ca protagonist un ciclist de la Discovery.

La al 2-lea punct de sprint intermediar liderii cursei aveau un avans de 3'30'' in fata lui Rujano, Calzati, Marchante, Bruseghin, Vaugrenard, Albasini, Mercado si Pineau. Boonen, unul din protagonistii primelor etape de plat a abandonat pe Col du Lauraret. Vila si De la Fuente au atacat cand mai erau 10 km din catarare iar cu 5 km inainte de varf aveau un avans de 10''.

De la Fuente si-a atins scopul castigand toate punctele aferente catararii. Cei 2 rutieri au fost ajunsi pe coborare.

Cu 20 de km inainte de final plutonul se afla la 3'20'' in spatele evadatilor. La baza ultimei catarari inainte de sosirea la Alpe d'Huez, Vila a lansat un atac puternic, 8 rutieri neputand mentine ritmul si ramanand astfel in urma. Cunego a atacat si el la cand mai erau 12 km pana la sosire, Schleck fiind singurul care a putut tine pasul cu italianul de la Lampre.

Cei 2 au rulat impreuna pana cand Schleck a atacat cu 2 km inainte de final, castigand etapa cu 11'' avans ceea ce l-a propulsat pe locul 12 in clasamentul general. Mai multi rutieri din grupul fruntas au ramas in spate pentru a-si ajuta liderii de echipa si totodata favoritii la victoria finala. Astfel, Merckx l-a asteptat pe Landis iar Mazzoleni pe Kloden.

In urma lui Cunego si Schleck s-a dat batalia pentru tricoul galben. Pereiro a ajuns la final in acelasi timp cu cea mai mare parte a favoritilor, in timp ce Landis aflat mai in fata s-a duelat in permanenta cu Kloden care insa a reusit sa se tina de americanul de la Phonak.

Cei 2 i-au ajuns din urma pe Garzelli si Chavanel si impreuna cu acestia au incercat sa recuperez cat mai mult din distanta care ii separa de tricolul galben. Landis a ajuns al 4-lea la 1'10'' in urma castigatorului de etapa in timp ce Pereiro a ajuns al 14-lea la 2'49'' si astfel Landis va purta tricoul galben in a 2-a etapa de Alpi care are loc maine, depasindu-l pe Pereiro cu 10''..

Clasament de etapa:

1 SCHLECK Frank CSC LUX

2 CUNEGO Damiano LAM ITA 00' 11"

3 GARZELLI Stefano LIQ ITA 01' 10"

4 LANDIS Floyd PHO USA 01' 10"

5 KL?DEN Andreas TMO GER 01' 10"

Clasament general:

1 LANDIS Floyd PHO USA

2 PEREIRO SIO Oscar CEI ESP 00' 10"

3 DESSEL Cyril A2R FRA 02' 02"

4 MENCHOV Denis RAB RUS 02' 12"

5 SASTRE Carlos CSC ESP 02' 17"

Maine are loc o noua etapa de Alpi intre Bourg d'Oisans si La Toussuire, in lungime de 182 de km. Sosirea are loc tot la inaltime intr-o etapa in care sunt 2 catarari de categorie speciala, una de categoria a 2-a si una de categoria intai, precum si 2 puncte de sprint.