Aceasta carte este un comentariu la Yoga Sutra - o scriere alcatuita din 196 de aforisme (sutra)(aforisme) scrise de inteleptul Patanjali. Titlul s-ar putea traduce prin „aforisme despre yoga”, dar in fapt cuvantul sutra inseamna „fir”.

Implicatia acestui termen este ca cuvintele scrise sunt purtatoare ale unei gandiri subiacente continue; diferitele idei se leaga laolalta asemenea unui sirag de margele pentru a forma o filozofie completa. Scrierea mai este numita si Yoga Darsana, titlu tradus indeobste ca „Filozofia Yoga”, dar in realitate cuvantul darsana are o semnificatie mult mai profunda.

Literal el inseamna „a vedea”. Deriva din radacina verbala drs-„a vedea”, si este legat de drasta-„vizionar”. Darsana este procesul vederii. Prin urmare, Yoga Darsana inseamna „procesul vederii prin yoga”, dar nu in sensul vederii cu ochii sau cu orice alt simt destinat lumii exterioare. Inseamna a vedea ceva dincolo de simturi si dincolo de minte.

Este procesul vederii cand ochii si celelalte simturi sunt inchise si mintea se afla sub un control absolut. Yoga Darsana este o metoda de perceptie superioara; astfel este un mijloc de „a vedea invizibilul” sau „de a vedea prin intuitie spirituala” Yoga Sutra este considerat cel mai precis si mai stiintific text scris vreodata despre Yoga.

Nu se stie practic nimic despre viata lui Patanjali, si unii savanti cred mai degraba ca acesta are o realitate de ordin mitic. Mai multe referinte sugereaza ca Patanjali a trait intre 200 i.e.n. si 400 e.n. Textele antice il considera deseori o incarnare a zeului sarpe Ananta, fiind uneori infatisat ca jumatate om si jumatate sarpe.

Pe langa paternitatea (compilarea) Yoga Sutrei lui Patanjali i se mai atribuie un comentariu la gramatica sanscrita a lui Panini, numit Mahabhania. Mai exista si multe alte texte ayurvedice atribuite acestuia. Aproape toti savantii cred ca aceste texte au fost de fapt scrise de catre persoane diferite din zone diferite.

Comentariul de fata la Yoga-Sutra lui Patanjali, in traducerea lui Walter Fotescu, are la baza prelegerile tinute de Satyananda Paramahamsa la Bihar School of Yoga in anii 1967-68, pentru International Yoga Teacher’s Training Course.