Executivul a intarit masurile care privesc gestionarea combustibilului nuclear uzat, a deseurilor radioactive, precum si depozitarea definitiva a acestora. Scopul acestei ordonante o ordonanta este protejarea mediului si corelearea politicilor din acest domeniu cu cele din tarile europene.

Conform noilor prevederi, titularii autorizatiei nucleare au obligatia de a finanta activitatile proprii de colectare, sortare, tratare, conditionare, depozitare intermediara si de transport, in vederea depozitarii definitive a combustibilului nucler uzat si a deseurilor radioactive. De asemenea, titularii autorizatiei au obligatia monitorizarii post-inchidere a acestor depozite.

Actul normativ reglementeaza si raspunderea directa a titularilor autorizatiei nucleare pentru dezafectarea instalatiilor nucleare si radiologice si pentru constituirea resurselor financiare necesare dezafectarii.

Vor fi instituite mecanisme de constituire a fondurilor financiare necesare pentru dezafectarea si gestionarea deseurilor radioactive, astfel incat sa fie prevenita poluarea industriala, sa se imbunatateasca gospodarirea deseurilor si sa se asigure securitatea instalatiilor nucleare dezafectate

Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive - ANDRAD va raspunde direct pentru depozitarea definitiva a combustibilului nuclear uzat si a deseurilor radioactive rezultate din functionarea instalatiilor nucleare si radiologice, pe toata durata lor de viata utila precum si din dezafectarea acestora.

Potrivit ordonantei de urgenta, la baza gospodaririi deseurilor radioactive, inclusiv a depozitarii definitive a acestora va sta principiul utilizarii tehnicilor si tehnologiilor de gospodarire care sa asigure un nivel acceptabil de protectie la radiatii ionizate pentru sanatatea populatiei si mediului.

Daca titularii autorizatiilor nucleare nu achita la termen contributia stabilita pentru dezafectarea instalatiilor nucleare sau radiologice, acestia risca amenzi cuprinse intre 25 si 50 de mii de lei noi.

Pentru incalcarea dispozitiile referitoare la constituirea resurselor financiare, amenzile sunt cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor revin reprezentantilor ANDRAD.

Masurile adoptate raspund recomandarilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, ale Comisiei Europene si Rapoartelor de tara din anii 2003 si 2005 privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.