Vicepremierul propus de Partidul Conservator este legat ombilical de presedintele Dan Voiculescu. Bogdan Pascu, lider al parlamentarilor conservatori din Camera Deputatilor, a fost desemnat, recent, vicepremier in guvernul Tariceanu, el urmand sa ocupe locul lasat liber in urma demisiei lui George Copos.

Alternativa Pascu a fost aleasa dupa ce Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, si aspirant la functia de vicepremier, a fost acuzat de catre CNSAS ca, sub numele conspirativ Felix, a facut politie politica.

In copilarie i se spunea „Turbo“. Bogdan Pascu s-a nascut pe 3 iulie 1967 in Bucuresti, intr-o familie de intelectuali, tatal fiind inginer geodez, iar mama (azi decedata) inginer in imbunatatiri funciare. Are un frate in varsta de 46 de ani, care a urmat aceeasi facultate ca si tatal sau, devenind tot inginer geodez.

Datorita pasiunii pentru masinile rapide, Bogdan Pascu a fost poreclit, in copilarie, „Turbo“. Ulterior, dupa ce a terminat liceul, s-a inscris la Facultatea TCM (Tehnologia Constructiilor de Masini) din cadrul Politehnicii Bucuresti, sectia Masini-Unelte, unde, in iunie 1986, a sustinut si trecut cu succes examenul de admitere.

La o zi dupa sustinerea acelui examen (18 iunie 1986), deci inainte de a afla rezultatul, Bogdan Pascu s-a angajat ca mecanic auto intr-un service din zona IMGB. Primul salariu pe care l-a castigat aici a fost de 3.033 lei, bani buni la acea vreme.

Dupa ce a fost admis la TCM, el a continuat sa lucreze la service-ul auto pana in toamna anului 1986, cand a trebuit sa plece, pentru noua luni, sa-si satisfaca stagiul militar. La revenirea din armata si-a continuat munca in service pana in cand si-a inceput cursurile la facultate.

A absolvit, in 1992, TCM-ul si s-a angajat direct la o firma privata, Baco Import-Export SRL, unde a ocupat, pana in 1993, functia de director comercial. Firma Baco, care avea sa fie desfiintata prin 1997, era o reprezentanta a societatii germane Herlitz, condusa atunci de directorii Cornel Nicolescu si, din partea germana, de Bogdan Palosan.

De la Venera Arapu la Dan Voiculescu, via Tariceanu. In perioada 1993-1998, Pascu a lucrat ca director comercial la grupul de firme „Dom Grup“ ce apartine creatoarei de moda Venera Arapu si sotului ei, Dinu Cizmarescu.

In 1998 a fost recrutat, prin firma Antal International, pentru ocuparea unui post de director comercial la Automotive Trading Services, dealer oficial al autoturismelor Citro?n pentru Romania. Firma apartinea lui Calin Popescu Tariceanu, actualul prim-ministru.

In acelasi an, Bogdan Pascu s-a inscris la cursurile postuniversitare „Managementul firmei“ la ASE Bucuresti, pe care le-a absolvit in 1999. In anul 2000, a absolvit un MBA (Master in Business Administrator) in cadrul Programului MBA romano-canadian, specializarea Finante.

Pregatirea si obtinerea acestui master i-a schimbat fundamental existenta, deoarece acesta a fost momentul in care a intrat in atentia lui Dan Voiculescu, presedintele grupului de firme Grivco, dar si presedintele Consiliului Director al Programului MBA romano-canadian.

Dan Voiculescu recruta absolventi ai acestui program si facea oferte de angajare in cadrul grupului Grivco pentru cei care corespundeau profesional asteptarilor sale. Bogdan Pascu a fost unul dintre acestia si, in anul 2000, a intrat astfel, pe usa din fata, in imperiul lui Dan Voiculescu.

Tot atunci a fost numit director general la Fundatia Umanista „Dan Voiculescu“, fosta Fundatia Crescent. Un an mai tarziu, dupa retragerea lui Dan Voiculescu, Bogdan Pascu a preluat functia de presedinte al acestei fundatii.

In acelasi an, a devenit si presedinte al Fundatiei „Romania profunda“, precum si membru in consiliul director al Fundatiei Universitare a Marii Negre.

Intrarea in politica. In anul 2001, Dan Voiculescu l-a convins pe Bogdan Pascu sa intre in politica. „Eu, care aveam o profesie, nu m-am gandit pana atunci sa fac politica. A durat ceva timp, cam patru-cinci luni, pana am fost convins sa accept sa intru in politica.

Eu fiind foarte critic in privinta actiunilor si deciziilor politice, si exprimandu-mi deschis si destul de des criticile, am fost abordat de Dan Voiculescu, care mi-a spus ca daca nu sunt de acord cu aia si cu aia, de ce nu merg alaturi de el sa ne implicam direct in politica si sa schimbam ce nu ne convine“, spune Bogdan Pascu.

„Ulterior, spune Pascu, am pus la punct un proiect, Ofensiva Tinerilor, care avea sa duca la cooptarea tinerilor in Biroul Permanent al PUR, creandu-se un parteneriat cu politicienii mai varstnici si facand ca votul nostru sa conteze“.

Asa a inceput ascensiunea lui Bogdan Pascu in PUR. Astfel, in 2002 a fost ales seful Corpului de Evaluare si Control al PUR, iar in 2003 a devenit purtatorul de cuvant si vicepresedintele acestui partid. La alegerile parlamentare din 2004, Bogdan Pascu a devenit deputat de Ialomita pe listele Uniunii Nationale PSD-PUR.

Pascu spune ca a ales circumscriptia electorala din Ialomita, deoarece bunica sa din partea mamei era din Condeesti, comuna Barcanesti - Ialomita. A fost ales, apoi, lider al grupului parlamentar al conservatorilor din Camera Deputatilor.

Secretul bine pazit al lui Bogdan Pascu. Conform CV-ului publicat pe site-ul oficial de la partid sau Camera Deputatilor, Bogdan Pascu este necasatorit. Cu toate acestea, cel mai scump dintre secretele lui se numeste Adrian-Mihai. Acesta este numele fiului sau Bogdan dintr-o casatorie care s-a intrerupt in urma cu trei ani.

In 1991, pe cand era inca student, Bogdan Pascu s-a casatorit cu Mihaela-Dana. Mihaela Pascu, de aceeasi varsta cu Bogdan, a devenit apoi medic oftalmolog si, in 1998, l-a nascut pe Adrian Mihai Pascu.

Cinci ani mai tarziu insa, in 2003, sotii Pascu au divortat „in cele mai civilizate conditii“, dupa cum spune Bogdan, dar au ramas prieteni, iar el il viziteaza foarte des pe Adrian aflat, acum, in clasa a III-a.

Declaratie de avere cu Dinu Patriciu. Desemnarea lui Bogdan Pascu pentru functia de vicepremier a ridicat mari semne de intrebare pe scena politica, in conditiile in care demnitarul conservator era, practic, necunoscut opiniei publice.

Acesta este si motivul pentru care multi analisti au afirmat ca Pascu este, de fapt, pupila lui Voiculescu, iar trecutul sau a fost scotocit cu rapiditate si pus pe prima pagina a ziarelor. Astfel, pe baza unor informatii colectate din CV-ul acestuia si din declaratiile de avere, au fost evidentiate legaturile lui «de afaceri» atat cu Calin Popescu Tariceanu, cat si cu Dinu Patriciu.

Daca legatura cu Tariceanu a fost prezentata deja, prin firma Automotive Trading Services, cea cu Dinu Patriciu rezulta din faptul ca Bogdan Pascu detine un milion de actiuni la societatea Rompetrol Rafinare Constanta (RRC). Despre aceasta achizitie, Pascu spune ca nu are legatura cu scandalul declansat in urma scoaterii la vanzare, pentru apropiatii lui Patriciu, a actiunilor RRC din 2004.

„Nu am cumparat din emisiunea din 2004, ci de pe piata libera, de la bursa, in ianuarie 2005. Anul trecut am cumparat actiuni Rompetrol Rafinare in trei transe. Deocamdata, sunt in pierdere, deoarece le-am achizitionat la 972 lei, si valoarea lor a scazut cu 32%. Tot anul trecut am cumparat actiuni si la SNP Petrom.

Pe Dinu Patriciu nu-l cunosc decat de la televizor, n-am avut ocazia sa-l intalnesc vreodata personal“, spune Pascu.

Conform ultimei declaratii de avere, Bogdan Pascu detine, la capitolul imobiliar, un teren de 1.152,14 mp in Voluntari-Ilfov, cu o valoare de impozitare de 42.580 euro, si un sfert dintr-un apartament situat in Berceni, cota indiviza mostenita in 2004, dupa decesul mamei sale.

El mai detine, in conturi din banci, 10.254 RON, 15.250 dolari si 6,62 euro, dar si o datorie de 33.150 de euro, pentru un credit contractat pe 20 de ani de la BRD.

Cea mai importanta investitie a facut-o pe piata de capital, de unde a cumparat actiuni care, in decembrie 2005, valorau 303.852 RON.

Astfel, Pascu a cumparat 1.000.000 actiuni Rompetrol Rafinare SA (109.000 RON), 2000 de actiuni BRD (27.400 RON), 554 actiuni Altur SA (731,28), 30.005 actiuni SIF Oltenia (77.112,85 RON), 45.000 actiuni SNP Petrom (21.465 RON), 10.350 actiuni Socep (2.173 RON) si 53.201 actiuni Banca Transilvania (65.969,24 RON).

Castigurile salariale din 2004 depasesc 1,42 miliarde lei si au fost realizate la firme din imperiul Voiculescu. Astfel, la Fundatia Umanista Dan Voiculescu el a castigat, ca director general, 847.609.133 lei, la Ominvest SA 141.287.850 lei, la CCA Intact SA, pentru activitatea de consilier management, 423.777.600 lei si la Grivco SA, 14.649.348 lei.

Articol de Dan Badea