Romania va acorda, dupa aderarea la Uniunea Europeana, ajutoare financiare pentru cele opt regiuni de dezvoltare doar in proportie de maximum 50% din costurile proiectelor sprijinite. Ajutorul de stat regional este o derogare care permite sprijinirea intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in regiunile cele mai slab dezvoltate ale Uniunii Europene.

Conform unui comunicat de presa al guvernului, se poate acorda ajutor financiar si intreprinderilor care nu intra in categoria celor mici si mijlocii si care activeaza in regiunile unde PIB pe locuitor este mai mic de 75%, raportat la media europeana.

Actul normativ aprobat miercuri in sedinta de guvern a stabilit plafonul de 50% din totalul costurilor eligibile ale proiectului care beneficiaza de sprijin financiar public, pentru 7 dintre cele 8 regiuni. Pentru zona Bucuresti-Ilfov se va putea primi ajutor de stat in valoare de 40% din costurile eligibile.

Aceste plafoane sunt conforme cu Tratatul de constituire a Comunitatii Europene care prevede ca pentru regiunile unde valoarea PIB pe locuitor este mai mica de 75% fata de media europeana, ajutorul de stat poate merge pana la 30% din costuri.

In regiunile unde valoarea PIB pe locuitor este mai mica de 60%, ajutorul de stat poate urca pana la 40% iar pentru valoarea PIB pe locuitor mai mica de 50%, ajutorul poate fi de 50%.

Actul aprobat de Guvern are o baza legala prin care asociaza fiecarei regiuni de dezvoltare din Romania o valoare a intensitatii maxime a ajutorului de stat regional pentru investitii.

Fiecare membru al UE are obligatia sa de a adopta si de a supune Comisiei Europene, pentru aprobare, o harta a ajutorului de stat regional. Prin aceasta harta se indica intensitatile maxime ale ajutorului de stat regional pentru investitii. Ajutorul este adresat intreprinderilor mari.

Reglementarea intensitatii maxime a ajutorului de stat este premisa necesara pentru elaborarea hartilor ajutorului de stat. Consiliul Concurentei va intocmi si va transmite Comisiei Europene notificarea privind harta ajutorului de stat regional a Romaniei.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, acordarea ajutorului de stat va fi reglementata de Comisia Europeana