Guvernul a decis in sedinta de miercuri contractarea unor finantari in valoare de peste 620 de milioane de euro. Fondurile vor fi destinate finantarii unor proiecte referitoare la pregatirea Romaniei pentru aderare, reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa, reabilitarea monumentelor istorice, modernizarea Metrolului Bucuresti, si reabilitarea infrastructurii prescolare.

Executivul va obtine finantare de la Comisia Europeana prin Programul de sprijin comunitar PHARE National 2005. Comitetul de management PHARE a aprobat propunerea financiara referitoare la acest Program, prin care Romania beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila in valoare de 372,29 milioane euro.

Din aceasta suma, 300 de milioane euro vor fi disponibile de la semnarea Acordului de finantare dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, restul de 72,29 milioane euro vor fi alocate ulterior.

Fondurilor PHARE se adauga cofinantare de la bugetul de stat pentru investitii in suma de aproximativ 86 milioane euro. Termenul final pentru executarea contractelor este 30 noiembrie 2008.

Fondurile vor fi folosite pentru finantarea unor proiecte care sa contribuie la accelerarea reformei administratiei publice, reforma in justitie, cresterea capacitatii administrative si a aptitudinilor de monitorizare necesare in contextul Politicii Comune privind Agricultura si a fondurilor pentru agricultura, etc.

O alta sursa de finantare va fi imprumut in valoare de 41,501 milioane de euro facut la Banca Europeana de Investitii. Acesti bani vor fi destinati reabilitarii sistemelor de alimentare cu apa in mediul urban.

Proiectul are ca obiectiv major reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si tratare a apelor uzate in municipiile Baia Mare, Bistrita, Drobeta-Turnu Severin, Pitesti si Ramnicu Valcea.

Obiectivele principale ale proiectului sunt cresterea eficientei retelei de metrou, prin reorganizarea si modernizarea circulatiei trenurilor prin punerea in functiune a tronsonului N.Grigorescu, modernizarea instalatiilor electrice si realizarea de facilitati pentru persoanelor cu handicap in reteaua de metrou.

Dezvoltarea infrastructurii scolare este un alt proiect in valoare de 88,3 milioane euro. Finantarea proiectului va fi realizata din doua surse: 66,8 milioane euro din imprumutul Bancii de Dezvoltare a Comisie Europene (BDCE) si o contributie din bugetul de stat in valoare de 21,5 milioane euro.

Proiectul va fi structurat pe patru componente: reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii gradinitelor; dezvoltarea resurselor umane si profesionale; dezvoltarea capacitatii sistemului educatiei timpurii de a asigura servicii de calitate; intarirea capacitatii manageriale a proiectului.

Tot BDCE va acorda un imprumut de 78,2 mil. euro destinat proiectului privind reabilitarea si restaurarea monumentelor istorice

Obiectivul principal al proiectului este consolidarea, reabilitarea, restaurarea si imbunatatirea functionalitatii a 14 monumente istorice de mare valoare si importanta. Acestea fac parte din patrimoniul national si sunt in proprietate publica a statului.

Sunt vizate, printre altele: Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie al Romaniei, Complexul National Muzeal Moldova - Iasi (Palatul Culturii din Iasi, Muzeul Cucuteni etc.), Teatrul National Cluj-Napoca, Centrul de Cultura Rosetti Tescanu, Bruckenthal Museum din Sibiu.

Costul total net al acestui proiect, prevazut a se finaliza pana la sfarsitul anului 2009 se ridica la 99 mil. de euro. Guvernul Romaniei contribuie cu suma de 20,8 mil. euro.