Romania are probleme legislative grave, arata un raport al Comisiei Europene Pentru Eficientizarea Justitiei (CEPEJ), realizat recent in cadrul celei de-a 7-a reuniuni, desfasurata in Italia.

Unele state, intre care Romania si Bosnia Hertegovina, evalueaza performantele sistemelor judiciare, fara insa a avea indicatori de performanta prestabiliti, arata raportul. Sarcina exclusiva de a stabili indicatorii de performanta apartine guvernului prin Ministerul Justitiei. O alta problema semnalata de CEPEJ vizeaza judecarea cauzelor simple in Romania.

In concluziile raportului se mentioneaza ca majoritatea statelor au prevazuta in legislatie o procedura simplificata pentru judecarea cauzelor foarte simple (small claims). "Din aceasta perspectiva, cazul Romaniei, unde aproape toate cauzele se judeca dupa aceeasi procedura, apare ca fiind anacronic", arata raportul.

CEPEJ este o comisie infiintata pe 18 septembrie 2002, avand ca scop imbunatatirea eficientei si functionarii justitiei in statele membre sau candidate la aderarea in UE.

"Cand privesti Justitia de pe Himalaya, poti face si acuzatii", a declarat, ieri, pentru Adevarul, presedintele CSM, Iulian Galca, cu privire la schimbarile legislative permanente, dar facute in graba.

In Legea 303/ 2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, care acum este propusa pentru modificare, desi nu are niciun an de la intrarea in vigoare, exista o prevedere care a "rasculat" magistratii.

Astfel, in capitolul privind "Raspunderea judecatorilor si procurorilor", articolul 96 prevede ca, in cazul in care o persoana a fost vatamata intr-un proces, altul decat penal, poate actiona in judecata statul - reprezentat de Ministerul Finantelor.

"Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile (...), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii", se arata in art. 96, alineatul 7.

"Problema cu reaua - credinta si grava neglijenta este foarte delicata, intrucat in lege nu se precizeaza care si cat intra in raspunderea penala si cat in cea disciplinara", ne-a explicat Galca, care a catalogat aceasta prevedere ca pe "o grava greseala".

Integral in Adevarul