Litoralul se afla intr-o situatie grava. seful turismului romanesc recunoaste ca este depasit de problemele create de “tunarii” din statiuni. El lanseaza acuzatii grave la adresa fratilor Micula si a altor investitori de la Marea Neagra.

Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), este un tip cerebral. De regula, isi calculeaza cu atentie fiecare gest si vorba. I s-a reprosat la inceputul mandatului ca are un limbaj prea academic si e retinut in declaratii. Pe culoarele Guvernului se soptea la un moment dat ca tocmai aceasta atitudine i-a fost reprosata de catre premierul Tariceanu.

Dintr-o data, Ovidiu Marian renunta la imaginea care l-a consacrat si ii ataca pe oamenii de afaceri din turismul de pe Litoral.

Cat de tare sa-l fi suparat hotelierii de la mare si sezonul estival lamentabil, incat sa-l faca sa-si schimbe radical discursul? Pentru Capital, presedintele ANT face declaratii incendiare: “Pe fratii Micula ii doare-n cot sa deschida hotelurile din Neptun”, sau “Eu nu vreau nici un turist strain in Romania! Nici unul! Eu vreau banii lor!”.

Sunt doar cateva din replicile lui Ovidiu Marian, care il inscriu in galeria “oamenilor furiosi”. In interviul acordat Capital, expresia “M-am saturat de litoralul acesta!” revine obsedant. In plus, presedintele ANT este primul oficial din turism care are curajul sa spuna ca mai mult de jumatate din afaceristii de pe Litoral lucreaza la negru.

Ce impiedica autoritatile sa faca ordine in afacerile de pe tarmul marii ne-o spune tot Ovidiu Marian: “Oamenii mei ma suna ca nu se mai duc sa-i verifice, ca vin aia cu sabiile... si cand intra in camerele lor, gasesc cutite pe noptiere. si amenintari! si tu mai vrei sa faci turism in aceste conditii?”.

Nici agentiile de turism nu scapa de criticile sefului ANT, care le considera foste “florarii” sau foste “chioscuri de ziare”. Desi a obtinut de la Guvern fonduri fara precedent pentru promovare externa, cu 18,4 milioane de euro peste bugetul initial, cifrat la circa patru milioane de euro, rabdarea lui Ovidiu Marian pare sa fi explodat.

Capital: Ce fel de turisti straini vin in sezon pe Litoral?

Ovidiu Marian: Daca vorbim de turistii straini, sunt persoane de conditie medie si submedie. E un paradox, avand in vedere ca produsul turistic romanesc este unul scump si calitativ inferior. Este o incompatibilitate intre calitatea produsului si tarif.

Capital: Cum se explica asta?

Ovidiu Marian: Per total, cu avion cu tot, pachetul de servicii e comparabil cu tarile din zona. Capital: Agentiile de turism romanesti spuneau ca...

Ovidiu Marian (nervos): Agentiile?! Vreo trei oameni care cred ca conduc turismul asta! si ca numar de oameni, si ca nivel de afaceri... o fosta florarie sau un fost chiosc de ziare in care fac afaceri. Hai, dom’le...

Capital: Agentiile de turism romanesti spuneau ca se considera turisti doar cei care stau in hoteluri. Cum calculati turistii, ca innoptari in structuri de cazare sau ca treceri de frontiera?

Ovidiu Marian: si in cazul micului trafic de frontiera, cand omul vine din Ungaria la Oradea, de exemplu, isi cumpara benzina, incepe sa cumpere produse, merge undeva si mananca... nu e turist, dar mie imi aduce un consum. Diferenta care e? Doar faptul ca n-a stat intr-un hotel? Pe mine, Ovidiu Marian, va spun sincer, nu ma intereseaza numarul de turisti. Eu nu vreau nici un turist in Romania. Nici unul. Eu vreau banii lor.

Capital: Nu inteleg...

Ovidiu Marian: In loc sa vina o mie de turisti care sa consume o suta de dolari, care-mi strica camerele si fac scandal, mai bine imi vin o suta, care nu stau la hotel, dar consuma mai mult. Capital: Nu prea am vazut tineri straini pe Litoral...

Ovidiu Marian: Probabil ca pe Litoral vin cei de varsta a treia... Litoralul este nereprezentativ pentru Romania. Litoralul este pata neagra a turismului romanesc! Eu, ministrul Turismului, spun treaba asta. I-am creat o imagine negativa ca management, ca personal, ca servicii, ca tot. Pentru doar trei luni de functionare...

Capital: si de ce s-a-ntamplat asta?

Ovidiu Marian: Pentru ca sunt smecheriti oamenii de acolo.

Capital: si care ar putea fi pata alba a turismului?

Ovidiu Marian: Restul Romaniei, pentru ca Romania nu e nici Litoralul, cum nu-i nici Valea Prahovei. Sunt oameni care muncesc mult mai greu, in conditii mai grele, pentru bani mai putini in Romania asta, decat smecherii si tunarii aia de pe Litoral, care lucreaza la negru, o buna parte dintre ei. M-am saturat deja de litoralul asta!

Capital: Si ce masuri luati? Ati declasificat hoteluri de pe Litoral?

Interviu integral in Capital