Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat joi, ca a anulat prevederile referitoare la obligatia asiguratilor RCA de a notifica asiguratorul RCA despre intentia de denuntare a asigurarii obligatorii cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea perioadelor de valabilitate, informeaza un comunicat de presa al CSA.

Corelat la aceasta modificare, Comisia a anulat prevederile care interzic asiguratorilor sa incheie asigurari obligatorii RCA cu persoanele care nu fac dovada denuntarii asigurarii anterioare.

Un alt amendament adus legislatiei asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) este eliminarea notiunii de contract de asigurare pe durata nelimitata si obligativitatea de mentinere a valabilitatii acestuia prin plata primelor de asigurare pe perioade de cate 6 sau 12 luni, in functie de optiunea asiguratului.

„Persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania sunt obligate sa incheie asigurarea obligatorie RCA, primele de asigurare fiind platite potrivit tarifelor de prima anuale, practicate de fiecare asigurator. Prima de asigurare poate fi platita pentru intreg anul de subscriere sau fractionat, pentru perioade de cate 6 luni.

Persoanele fizice si juridice care au in proprietate parcuri auto formate din cel putin 10 autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania pot negocia cu asiguratorii RCA plata primelor de asigurare anuale in maxim 12 fractiuni”, se arata in comunicatul CSA.

Ca urmare documentele de asigurare se vor emite pe perioada corespunzatoare pentru care s-a platit prima de asigurare. Primele de asigurare aferente acestor documente de asigurare se calculeaza in conformitate cu tariful de prime stabilit de asiguratorul RCA in anul calendaristic in care incepe valabilitatea asigurarii obligatorii RCA, denumit an de subscriere.

CSA sustine ca eliminarea contractului de asigurare RCA nu va afecta calitatea informatiilor transmise de asiguratori catre baza de date CEDAM, un astfel de risc fiind contracarat prin doua masuri: introducerea unui element suplimentar de identificare a autovehiculului, respectiv seria cartii de identitate a autovehiculului, si interzicerea vanzarilor de polite de asigurare RCA in spatii deschise, neamenajate corespunzator.

O alta modificare legislativa este introducerea prevederii ca baza unica de date CEDAM sa stocheze, pe langa informatiile existente, si seriile cartilor de identitate a autovehiculelor.

Potrivit modificarilor legislative aduse de CSA, continutul politelor de asigurare RCA care se vor emite cu incepere de la 1 ianuarie 2007 se completeaza cu informatiile referitoare la seriile cartilor de identitate a autovehiculelor. In consecinta, asiguratorii RCA vor trebui sa transmita catre baza unica de date CEDAM si acest informatii suplimentare.

Potrivit CSA, principalul argument care a stat la baza deciziei de amendare a legislatiei din domeniul RCA, prin eliminarea prevederilor mentionate mai sus, a fost acela ca s-a constat ca, in practica, acestea nu sunt operabile.

Prin aceste modificari se simplifica astfel procedura de incheiere a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto atat pentru societatile de asigurare, cat mai ales pentru asigurati.

In plus, aceste masuri au fost solicitate atat de Ministerul Integrarii Europene, conform angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana, cat si de UNSAR, asociatie care reuneste 11 societati de asigurare emitente de polite de asigurare RCA, acestea detinand o cota de peste 70% din piata asigurarilor RCA.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a mai anuntat ca in perioada urmatoare, pentru o mai buna protejare a drepturilor asiguratilor si cresterea increderii publicului in sectorul asigurarilor, va reglementa si activitatile de publicitate in domeniul asigurarilor, indeosebi cu privire la asigurarile RCA.

Toate aceste modificari vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial a Ordinelor CSA.