Dupa un sezon estival care a debutat prost si a continuat in acelasi ritm, hotelierii de pe litoral se asteapta la incasari totale cu 25 de milioane de dolari mai mici fata de cele realizate in 2005. si pentru 2007 previziunile sunt pesimiste pentru litoralul autohton, cel putin in ceea ce priveste turistii straini.

Pe de alta parte, agentiile de turism estimeaza ca tendinta de crestere a numarului de romani care-si vor petrece vacantele in strainatate va continua.

Cu 140.000 de clienti mai putin

Daca lucrurile vor continua ca si pana acum, estimeaza Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronale din Turismul Romanesc (FPTR), litoralul autohton va fi vizitat cu 18-20% mai putini turisti decat anul trecut, cand statisticile au numarat 713.529 de vizitatori.

Scaderea se va inregistra cu toate reducerile de tarife la cazare sau ofertele speciale, precum "platesti cinci nopti si stai sapte", promovate de unele hoteluri din statiunile cu mai putina cautare. Presedintele FPTR estimeaza ca incasarile hotelierilor de pe litoral se vor reduce cu maximum 25 milioane de dolari fata de cele de anul trecut, cand s-au contabilizat circa 370 milioane de dolari.

Acum, in plin varf de sezon, gradul de ocupare a statiunilor de pe litoral depaseste, doar in weekend, nivelul de 80%. Singura statiune in care capacitatea de cazare este ocupata in proportie de aproximativ 90%, tot la sfarsit de saptamana, ramane si in acest an Mamaia.

100.000 de romani pleaca anual prin cursele charter

"O scadere foarte mare a numarului de turisti se inregistreaza in statiunile din sudul litoralului, in special in Neptun, unde hotelierii nu au investit nimic", declara Alin Burcea, presedintele agentiei de turism Paralela 45, care estimeaza o scadere a incasarilor hotelierilor cu zeci de milioane de euro in acest an.

"Tendinta clara pentru 2007 este cresterea numarului de turisti romani care pleaca in strainatate si reducerea celui care-si vor petrece vacantele in tara", ne-a mai informat Burcea, care-si bazeaza previziunile atat pe cresterea nivelului de trai al populatiei, cat si pe dorinta fireasca de a vizita locuri noi.

De altfel, in acest an, ne-a mai informat Burcea, s-a inregistrat o crestere de 20-25% a numarului de turisti care au ales sa-si petreaca vacanta prin lume. "Numai prin cursele charter pleaca anual circa 100.000 de romani".

Astfel ca, la un pret mediu al pachetului de servicii de persoana de 500 de euro, in buzunarele hotelierilor straini intra circa 50 milioane de euro, numai de la cei ce pleaca cu cursele charter.

Integral in Adevarul