Actiunile RAFO sunt libere de sechestru. Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri recursul formulat de Parchetul General. Acesta s-a opus deciziei de ridicare a sechestrului asigurator instituit asupra a 98% din actiunile RAFO Onesti.

Decizia de ridicare a sechestrului a fost luata de Tribunalul Bucuresti pe 21 martie pentru ca aceasta masura viza firma Balkan Petroleum, administrata de Marian Iancu, si nu pe noul proprietar al rafinariei, Calder - A International.

Prin sentinta de ieri, Curtea de Apel a respins definitiv ordonanta emisa de procurori pe 18 august 2005, data la care pachetul majoritar de la RAFO era cesionat de mai bine de o luna societatii Calder - A.

Documente asteptate

Razvan Orasanu, presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) - institutie care refuza sa recunoasca cesiunea actiunilor RAFO -, ne-a declarat ieri ca institutia pe care o reprezinta nu a primit nicio notificare oficiala din partea instantei.

„Noi ne mentinem pozitia: asteptam de la cele doua firme toate documentele pe care le-am solicitat si in primavara. Pana acum nu am primit nimic”, spune Orasanu.

AVAS a solicitat reprezentantilor Calder - A sa prezinte documente prin care sa poata demonstra ca firma dispune de fondurile necesare derularii programului de modernizare a rafinariei onestene. De asemenea, AVAS asteapta si acum un plan de afaceri privind activitatea rafinariei si rambursarea datoriilor catre bugetul de stat.

„Am solicitat sa ni se explice si de ce Calder - A nu dorea preluarea actiunilor in noiembrie 2005, apoi in ianuarie s-a razgandit si si-a reafirmat intentia de a cumpara. Ma mira un pic faptul ca cei de la Calder - A au ales sa discute cu noi prin avocat si ca proprietarii nu au venit niciodata sa-si prezinte personal intentiile”, a adaugat Orasanu.

AVAS este unul dintre creditorii importanti ai rafinariei, avand de recuperat o creanta de 7,28 milioane dolari. RAFO inregistreaza cele mai mari datorii la Ministerul Finantelor, ANAF avand de recuperat o datorie initiala de 8.700 miliarde de lei la care se mai adauga alte mii de miliarde reprezentand dobanzi si penalizari.

Integral in EVZ