Atunci cand vine vorba de plasarea economiilor, analistii financiari au puncte de vedere destul de diferite. Unii opteaza pentru tinerea economiilor mai mult in lei, altii pentru tinerea acestora in valuta.

Singurul lucru comun ar fi ca, pentru siguranta, orice suma mai mare de bani pe care o aveti este bine sa nu o tineti intr-o singura valuta, ci intr-un „cos” format din euro, leu si dolar american.

Aurelian Dochia, analist in cadrul BRD, ar miza, pe termen mai lung de 6 luni, pe dolarul american. Motivatia? „E o situatie interesanta in legatura cu dolarul american. Aceasta moneda e tratata de multi investitori ca moneda de refugiu. Chiar daca, in prezent, economia americana nu e in cea mai buna forma, nimeni nu contesta faptul ca SUA e o putere militara si politica de prim rang.

Iar increderea in SUA se manifesta printr-o incredere in moneda lor, adica in dolar. Poate parea un paradox, acela sa iti plasezi banii intr-o moneda aflata in coborare, dar am impresia ca evolutiile politice din Orientul Mijlociu incurajeaza plasamentele in valuta. Dar, daca orizontul este mai mic de 6 luni, mi-as tine banii in lei”, recunoaste Dochia.

Alti analisti s-ar orienta preponderent spre euro, din simplul motiv ca moneda europeana pare sa se afle pe un trend urcator. „Un cos valutar e cel mai potrivit. Daca ma intrebati in ce as investi o suma de bani pe termen de 6 luni, raspunsul este un cos euro-leu, preponderent in lei. Daca orizontul de asteptare e de un an, as paria tot pe un cos euro-leu, dar preponderent in euro.

Motivul ar fi acela ca, in acest moment, cursul euro este la cote scazute, care nu mai pot dura 6 luni, sa zicem. Spre dolarul american nu m-as indrepta, analizele noastre aratand ca, intr-un orizont de timp de 6 luni, moneda americana va scadea, ceea ce - fireste - mi-ar scadea profitabilitatea investitiei”, spune si Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro.

Craciun admite ca dolarul a rezistat foarte bine invaziei din Liban, insa spune ca sansele monedei americane de a se pastra puternica sunt destul de reduse.

La randul lui, analistul Florian Libocor prefera leul. „Mi-as plasa banii intr-un cos valutar format din 75 la suta lei si 25 la suta euro. Asta e optiunea mea in conjunctura economica si sociopolitica data. Daca am asista la crize majore, probabil si optiunea mea ar fi alta”, e de parere Libocor.

El mai spune ca cei care si-ar plasa in aceasta perioada banii in dolari sunt cei care urmaresc plasamente speculative. „Pe termen de 6 sau 12 luni, nu vad nici o apreciere semnificativa a monedei europene, care sa imbunatateasca randamentul plasamentelor”, crede Libocor.

Niciunul dintre analistii citati nu anticipeaza iminenta unor crize financiare, chiar daca pe cerul economiei mondiale se mai strange din cand in cand cate un nor. ”Deocamdata, imi pare improbabila izbucnirea unei crize financiare mondiale, ori socuri care sa afecteze fundamental relatiile economice.

Integral in Gandul