CEDO a dat dreptate ieri unei familii de romani care a refuzat sa fie despagubita de stat prin „Proprietatea“.

Fondul Proprietatea (FP) „nu functioneaza de o maniera in care sa poata reprezenta indemnizatii“, a statuat ieri Curtea Europeana a Drepturilor Omului, intr-un proces intentat de o familie de romani stabilita in Elvetia.

Familia a cerut sa fie despagubita de stat cu bani, si nu cu titluri la Fondul Proprietatea, pentru apartamentul nationalizat al acestora si vindut ulterior chiriasilor care locuiau in el.

Curtea a considerat ca a fost incalcat dreptul reclamantilor, in plus nu li s-a acordat nici o indemnizatie, „participatiile (oferite prin FP - n.red.) fiind incompatibile si disproportionale cu valoarea bunului pierdut“, a precizat CEDO, potrivit MEDIAFAX.

Curtea a hotarit ca in cazul Elena si Alexandru Radu, statul roman „sa redea apartamentul vindut dupa nationalizare si sa plateasca peste 75 de mii de euro daune materiale si opt mii de euro daune morale“.

Conducerea FP nu a putut fi contactata pentru a-si exprima pozitia. Varujan Vosganian, seful Comisiei de buget-finante din Senat, spune ca decizia CEDO este corecta, deoarece, atit timp cit proprietatea confiscata exista, aceasta trebuia restituita proprietarilor.

“Fondul Proprietatea e destinat despagubirii celor ale caror proprietati nu mai sint, spre exemplu, casele demolate intre timp”, spune acesta.

Integral in Cotidianul