Moartea pinguinului, de Andrei Kurkov

de     HotNews.ro
Vineri, 21 iulie 2006, 0:00


O satira acida — despre mafia postcomunista si mass-media, politica si pinguini — in traditia unuia dintre marii maestrii ai literaturii secolului XX, Mihail Bulgakov.

Viktor Zolotariov, un scriitoras dezabuzat, iubitor al genului scurt, isi imparte existenta anosta si apartamentul sordid dintr-un cenusiu bloc comunist cu singurul sau camarad: pinguinul Misa, salvat cu vreme in urma de spectrul inanitiei dintr-o gradina zoologica, dar suferind iremediabil de depresie.

Curand insa viata celor doi intra intr-un carusel politist, in mometul in care Viktor semneaza un contract cu o gazeta locala de mare tiraj si incepe sa exceleze „in cel mai scurt dintre genurile scurte“ — scrierea de necrologuri.

Acestea insa, dedicate VIP-urilor societatii ucrainiene inca in viata si puse initial la pastrare intr-o cartoteca, incep sa actioneze ca veritabile sentinte la moarte cand „subiectii“ cad rapusi dupa publicarea lor.

Premeditare? Complot mafiot? Intrigi politice? Singura scapare din cursa cinica ce pare sa-i fi fost intinsa scriitorasului nostru benign, iubitor doar de muze si pinguini, pare sa fie Antarctida. Dar cine va reusi sa se salveze? El sau Misa? Caci in avionul spre Polul Sud nu exista decat un singur loc disponibil...

„Moartea pinguinului este o sclipitoare acrobatie satirica despre viata Kievului de astazi. Aveti grija insa — stilul lui Kurkov da dependenta maxima!“ (Punch)

„Kurkov demonstreaza ca astazi in Ucraina se mai pot spune din nou povesti proaspete: inteligente si amuzante.“ (Neue Zurcher Zeitung)

Nascut la Sankt Petersburg in 1961 si traind in prezent la Kiev si Londra, Andrei Kurkov este unul dintre numele majore aparute in ultimul deceniu din spatiul postsovietic si impuse plenar pe arena literelor europene. Absolvent al Institutului de Limbi Straine din Kiev si vorbitor a unsprezece limbi, Kurkov a lucrat o vreme ca jurnalist si cameraman.

Cariera literara si-a inceput-o in timpul serviciului militar, pe cand era paznic la o inchisoare din Odessa. Din 1996 s-a dedicat in exlusivitate scrisului, operele sale fiind traduse in douazeci si sase de limbi.

Printre romanele sale cele mai cunoscute se numara Moartea pinguinului (1999), O chestiune de viata si de moarte (2000), Pinguinul pierdut (2003), Ultima dragoste a presedintelui (2004).

Andrei Kurkov este, de asemenea, scenarist, inclusiv al propriilor sale scrieri, si autor de literatura pentru copii.

„Daca cineva cauta perspective macabre, dar pline de intelegere asupra lumii opace a politicii postsovietice, romanele lui Kurkov sunt probabil locul cel mai indicat de unde trebuie sa pornesti.“ (International Herald Tribune)

„Exista mai multa magie in realismul sau decat intr-o biblioteca plina de vrajitori si vrajitoare.“ (Scotland on Sunday)


41 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi