Reporter HotNews.ro: Cum comentati demisiile in lant care au culminat cu demisia procurorului General, Ilie Botos ?

Victor Alistar: Este un gest de asumare a responsabilitatii, de modul cum functioneaza institutiile statului si nu ar trebui sa ne surprinda asemenea gesturi.

Ceea ce s-a intamplat cu disparitia lui Omar Hayssam arata ca avem probleme de capacitate administrativa atat in interior cat si la nivelul Parchetului General. In acest moment este o practica de asumare a raspunderii pentru calitatea actului de administrare, pe care noi, societatea civila o salutam.

Reporter HotNews.ro: Credeti ca au exista presiuni pentru depunerea acestor demisii?

Victor Alistar: Nu va pot spune daca au exista presiuni din partea presedintelui pentru depunerea acestor demisii.

Parerea mea este ca indiferent de situatie, daca acestea au fost solicitate in urma unei evaluari in cadrul sedintei de la Cotroceni sau a fost initiativa proprie a celor patru, demisiile reflecta pana la urma asumarea raspunderii pentru proasta administrare si presedintele Romaniei a facut ceea ce trebuia sa faca si anume sa accepte aceste demisii.

Reporter HotNews.ro: Ce imagine are justitia din Romania in prezent, prin prisma acestor evenimente?

Victor Alistar: Pana acum exista un mit al performantei institutiilor de forta si un mit al parchetelor, iar acestea se apropie de realitate. Sunt lucruri care merg foarte bine in Parchet si lucruri care merg mai putin bine.

Daca sunt situatii care pun in discutie insasi capacitatea operationala a acestor institiutiii este firesc ca si in Romania, masura de onoare, ca oriunde in Europa, sa fie retragerea din mandatul de management.

Reporter HotNews.ro: In opinia dvs, Ilie Botos trebuia sa demisioneze?

Victor Alistar: Da, trebuia sa-si dea demisia si daca el si-a dat demisia si nu i-a fost ceruta inseamna ca si-a asumat responsabilitatea. Au existat mai multe solicitari privind retragerea din functie a procurorului general Botos, unele motivate altele nemotivate.

In momentul in care a aparut un motiv temienic Botos a considerat ca este cazul sa-si asume raspunderea, presedintele Romaniei a acceptat pentru ca este un caz deosebit de grav. Sa nu uitam ca suntem tara membra NATO si sa nu uitam ca exista cooperare intre serviciile de informatii secrete din Romania si serviciile tarilor NATO.

Noi trebuie sa oferim servicii solide in calitate parteneri. Parchetul trebuie sa aiba maxima vigilenta macar la capitolul documente si citatii.

Reporter HotNews.ro: Ce efecte credeti ca vor avea evenimentele din justitie la nivel extern?

Victor Alistar: Cred ca este benefic ca s-a intamplat in acest fel si ma refer la deznodamantul prin asumarea raspunderiii partilor implicate. Dauna de imagine in ceea ce priveste capacitate partenerului roman a fost creata in momentul in care mass-media a anuntat disparitia lui Omar Hayssam, prin aceste demisii imaginea poate fi restabilita in ochii tarilor partenere.