Peste 50 de state din lume isi conjuga eforturile pentru pastrarea culturii traditionale si populare, participand la Conventia Internationala pentru salvgardarea patrimoniului imaterial UNESCO.

Numarul statelor care au aderat la Conventia Internationala UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial a depasit cifra 50. De aceea o sesiune extraordinara a Adunarii Generale a statelor parti ale Conventiei va avea loc pe 17 octombrie, la sediul UNESCO, pentru alegerea a 6 noi membri in Comitetul interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural immaterial.

In data de 29 iunie 2006, cu prilejul primei Adunari Generale a Statelor Parti ale Conventiei internationale privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2003), Romania a fos aleasa, prin vot secret, in cel dintai Comitet Interguvernamental, format din 18 membri.

Ea urmeaza sa fie reprezentata prin persoana d-lui Virgil Stefan Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor.

Totodata, la sesiunea ordinara a Adunarii Generale din 27-29 iunie, anul acesta, Romania a fost aleasa sa ocupe una din cele patru pozitii de vice-presedinte, alaturi de Brazilia, Etiopia si India. Tot atunci a fost ales presedintele Adunarii, in persoana domnului Mohammed Bedjaoui (Algeria) si raportorul acestuia, O. Faruk Loğoğlu (Turcia).

Obiectivul principal al primului Comitet Interguvernamental ales va fi elaborarea instrumentelor operationale de punere in aplicare a respectivei Conventii, precum si a planului de utilizare a Fondului destinat salvgardarii patrimoniului cultural imaterial, prevazut prin art. 25 al Conventiei.

Toate statele participante la Conventie vor fi din nou invitate la aceasta sesiune extraordinara a Adunarii Generale din 17 octombrie. Zece noi state se vor alatura celor 45 de state deja parti ale Conventiei: Madagascar, Albania, Zambia, Armenia, Zimbabue, Cambogia, Fosta Republica Iugoslava Macedonia, Maroc, Franta si Coasta de Fildes.