Italianul Mateo Tossato (Quick Step) si-a trecut in cont prima sa victorie de etapa in Turul Frantei, reusind sa treaca primul linia de sosire a etapei a 18-a. Tossato a beneficiat din plin de o evadare timpurie si l-a razbunat astfel pe liderul echipei Tom Boonen (fara nici o victorie in acest an!).

Un alt italian, Moreni, a venit al doilea, in timp ce podiumul a fost completat de germanul Scholz. Turul se apropie de sfarsit, iar totul se va decide in contratimpul de 57 km de maine intre Le Creusot si Montceau-les-Mines. Pereiro va fi in galben, insa Landis este favorit la victoria finala. Millar (SDV), Popovych (DSC) si Vaugrenard (FDJ) au atacat dupa numai 5 minute de la startul oficial.

In evadare nu au rezistat decat primii 2 insa, si dupa 15 kilometri aveau un avans de 1'20'' in fata plutonului. Acesta a fost de altfel si avansul maxim, peste cateva momente scazand la 50''. Punctele la sprintul intermediar au fost castigate in ordine de Popovych, Millar si McEwen la numai 18'' in spatele celor 2. La kilometrul 32 evadarea a luat sfarsit.<>

Martinez (DSC), Zabriskie (CSC), Sinkewitz (TMO), Calzati (A2R), Leipheimer si Scholz (GST), Flecha (RAB), Aerts (DVL), Tossato (QSI), Hinault (C.A), Isasi (EUS), Moreni (COF), Vaugrenard (FDJ), Quinziato (LIQ) si Pineau (BTL) au atacat la kilometrul 53 iar peste 10 km cei 15 aveau deja un avans de 3'30''. Evadatii au ajuns la un avans maxim de 4'00'' la kilometrul 83.

Plutonul a inceput urmarirea celor 15 si asta s-a vadut imediat avansul incepand sa scada. La kilometrul 92 mai erau 3'30''. Punctele pe prima catarare au fost castigate de Aerts, Zabriskie, Hinault and Calzati. Acesta din urma s-a impus pe Col du Bertiand (a 2-a catarare), urmat de Tossato si Scholz.

Primul care a atacat grupul fruntas a fost Calzati, insa a fost urmarit si adus inapoi in grup. Peste 3 km a fost randul lui Isasi sa incerce un atac. El a fost urmarit de Leipheimer pentru ca mai apoi sa atace si Pineau. Cu 47 de km inainte de finis cei 15 erau iarasi impreuna. Leipheimer a atacat cu 40 de km inainte de final, fiind urmat de Isasi.

Cei 2 reusisera la un moment dat sa obtina un avans de 30''. Punctele pentru al 2-lea sprint intermediar au fost castigate de Leipheimer, urmat de Isasi si Hinault. La 20 de km de linia de sosire si aceasta evadare a fost anihilata. Scholz a fost urmatorul rutier care a declansat atacul iar Moreni si Tossato au resusit sa-l ajunga cand mai erau 15 km pana la sosire.

Cei 3 au lucrat bine impreuna, trecand pe rand la trena si astfel au reusit sa pastreze avansul pana la final.

Scholz a fost fortat sa conduca sprintul si a fost in fata mai bine de un kilometru pana la 400 de metri de linia de sosire.Tosato s-a plasat foarte bine si a sprintat pe ultimii 250 de metri reusind sa aduca o victorie de etapa pentru Quickstep, ceea ce nu a reusit sa faca liderul echipei, Tom Boonen.

Plutonul principal a sosit la 8 minute de invingatorul etapei, singurul eveniment de notat fiind abandonul spaniolului Oscar Freire, care-i asigura astfel lui Robbie McEwen "tricoul verde" pentru a treia oara in cariera.

Pereiro ramane in galben si totul se va decide la contratimpul de maine. Caravana Turului va ajunge duminica la Paris, insa castigatorul se va decide cel mai probabil la sfarsitul contratimpului de maine.

Americanul Floyd Landis, care a trecut de la extaz la agonie si invers pana acum, este considerat primul favorit, desi va pleca in contratimp cu un deficit de 30'' de fata de Pereiro Sio si 18'' fata de Carlos Sastre. De mentionat si faptul ca tricoul "polka dot", acordat celui mai bun catarator al Turului, va reveni in acest an danezului de la Rabobank, Michael Rasmussen.

Clasament de etapa:

1 Matteo TOSATTO

QSI ITA

2 Cristian MORENI

COF ITA 00' 00"

3 Ronny SCHOLZ

GST GER 00' 02"

4 Manuel QUINZIATO

LIQ ITA 00' 47"

5 Sebastien HINAULT

C.A FRA 01' 03"

Clasament general:

1 Oscar PEREIRO SIO

CEI ESP

2 Carlos SASTRE

CSC ESP 00' 12"

3 Floyd LANDIS

PHO USA 00' 30"

4 Andreas KL?DEN

TMO GER 02' 29"

5 Cadel EVANS

DVL AUS 03' 08"

Contratimpul de maine are o lungime de 57 de kilometri si se va desfasura intre Le Creusot si Montceau-les-Mines, fiind extrem de important pentru configuratia finala a clasamentului general, fiind putin probabil sa se mai intample ceva in ultima etapa de duminica cu punctul de sosire pe Champs Elysee.