In urma cu doua luni, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a dat publicitatii un ghid de buna practica pentru un climat de afaceri si investitional pozitiv. De la inceput trebuie spus ca de un astfel de climat favorabil depind atragerea investitiilor straine si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Toata lumea este de acord ca investitorii nu cauta altceva decat sa obtina un profit previzibil si acceptabil din investitiile lor. Pentru a-si atinge, insa, aceasta tinta, orice om de afaceri incearca, cel putin teoretic, sa evite trei obstacole majore: costuri, intarzieri si riscuri.

Ca membru OSCE, si Romania - sau mai bine spus Guvernul Romaniei - ar trebuie sa-si insuseasca recomandarile acestui ghid, in incercarea de a imbunatati mediul de afaceri, pentru a permite intreprinderilor sa se dezvolte.

Din pacate, autoritatile se limiteaza doar la a gestiona economia si la a interfera cu dinamica pietei, fara a reusi sa creeze si acel climat favorabil investitiilor.

Cu alte cuvinte, desi necesare, nu sunt suficiente doar cotele reduse de impozitare si stimulentele fiscale. Iar o dovada in acest sens este ultima editie a Cartii Albe a IMM, realizata prin intervievarea a peste 1.000 de intreprinderi exact in perioada cand OSCE isi elabora ghidul. Concluzia repondentilor este una descurajanta pentru cei care vor sa faca afaceri in tara noastra.

Majoritatea firmelor mici si mijlocii, adica 70% din cei intervievati, apreciaza ca mediul economic este nefavorabil, in timp ce o treime considera ca acesta este stanjenitor.

Neincrederea investitorilor nu este determinata numai de factori economici (inflatie, dobanzi, fiscalitate), ci in special de cei politici si de presiunile care au aparut pe piata, pe fondul apropierii datei de intrare a Romaniei in Uniunea Europeana. In plus, mai mult de o treime din cei intervievati au indicat coruptia drept una dintre principalele obstacole in calea afacerilor.

Raspunsul autoritatilor la toate aceste critici a fost nu numai lamentabil, ci si plin de dispret la adresa intreprinzatorilor. Proaspatul vicepremier responsabil cu mediul de afaceri, Bogdan Pascu (PC), le-a cerut acestora, ca solutie pentru imbunatatirea climatului economic, sa "nu mai dea spaga" pentru a obtine diferite avize necesare proiectelor de afaceri.

In plus, le-a recomandat ca toate cazurile in care se solicita astfel de plati sa fie imediat anuntate la Guvern sau pe viitoarea sa pagina de Internet. Declaratia dlui Pascu nu face altceva decat sa jigneasca inteligenta tuturor investitorilor, fie ei autohtoni sau straini.

In primul rand, coruptia, de care se plange o treime din repondentii sondajului de care vorbeam mai inainte, nu se refera la micile spagi date functionarilor marunti, ci la cea care afecteaza marile licitatii, unde profiturile sunt pe masura.

In al doilea rand, dl vicepremier uita ca Romania are nenumarate institutii de control, cu sute de functionari, a caror principala obligatie este identificarea acestor practici. Adevarul este, insa, ca marea majoritatea a descinderilor se consuma pe langa pietele agro-alimentare, unde sunt vanati tarani fara autorizatii de comercializare.

In al treilea rand, si poate cel mai important, Bogdan Pascu nu stie un lucru esential - ca nu se combat efectele, ci numai cauzele. De ce ia spaga functionarul? De ce o da omul de afaceri? Sunt intrebari la care raspunsul se cunoaste dintotdeauna - birocratie, instabilitate legislativa, un pic de fanariotism de care nu putem scapa, saracie.

Daca la toate acestea dl Pascu nu a gasit decat solutia cu reclamatiile intreprinzatorilor, atunci este clar ca domnia sa nu va putea rezolva niciodata problemele mari care inca afecteaza mediul de afaceri autohton.