In urmatoarele doua zile, se vor inregistra peste 36 de grade la umbra ziua si 22, minima noptii. Indicele de confort termic, temperatura-umezeala, va atinge si va depasi pragul critic de 80 de unitati. Pentru a reduce disconfortul termic, autoritatile au dispus masuri care vor fi mentinute pe toata durata acestor fenomene.

Astfel, strazile capitalei vor fi stropite cu apa de cinci ori pe zi, iar strandurile publice si fantanile artiziene vor functiona permanent. In Sectorul 1, s-au instalat mai multe corturi in zonele aglomerate, unde trecatorii pot primi asistenta la nevoie.

Potrivit Radio Romania Actualitati, Ministerul Sanatatii a alertat deja unitatile de primiri urgente din intreaga tara si a dat ordin de suplimentare a turelor cu medici si de sporire a stocurilor de medicamente.

Autoritatile recomanda evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie: pana la patru litri de apa pe zi, si alimentatie saraca in grasimi.

Evitati excesul de cafea, consumul de alcool, faceti dusuri frecvente cu apa la temperatura moderata. Se mai recomanda evitarea unor eforturi fizice sustinute in miezul zilei, iar activitatile din domeniile in care nu se pot asigura conditii de microclimat corespunzatoare sa se desfasoare dimineata si seara. Angajatilor trebuie sa li se distribuie cantitati suficiente de apa minerala.

De asemenea, trenurile vor circula cu viteza redusa in perioada de canicula, fapt care determina intarzieri fata de graficul de circulatie.

Tot pe fondul temperaturilor ridicate, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, i-a avertizat pe proprietarii de paduri ca pericolul de incendiu este mare si le-a cerut sa ia masuri de prevenire a acestora.