Principalul producator mondial de petrol, Arabia Saudita, a declarat ca tarile membre OPEC doresc sa evite preturile ridicate la petrol, motivand ca acest fapt ar dauna cresterii economice mondiale, relateaza Reuters.

"Statele membre ale OPEC doresc stabilitate pe piata mondiala a petrolului si doresc sa evite fluctuatiile sau cresteri ale preturilor care ar putea afecta economia globala si ar dauna in special statelor in curs de dezvoltare",a precizat Ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi pentru Saudi Press Agency (SPA), preluata de Reuters.

Naimi nu a mentionat insa nici o cifra legata de un nivel al pretului. Declaratiile facute de ministrul saudit al petrolului vin dupa o discutie a acestuia cu presedintele OPEC Edmund Daukoru (la randul sau Ministru al Petrolului in Nigeria), conform caruia ultima modificare a pretului petrolului pana aproape de 80 de dolari barilul loveste economia mondiala.

Naimi si Daukoru au discutat situatia pietei petrolului si "dorinta OPEC pentru o piata stabila", referindu-se insa si la o posibila cooperare energetica bilaterala, fara a mentiona si alte detalii.

Petrolul a depasit vineri 74 de dolari per baril datorita ingrijorarii pietei in legatura cu situatia conflictuala din Estul Mijlociu si cea a productiei petroliere scazute din Statele Unite. Pretul petrolului nerafinat pentru luna septembrie in Statele Unite a crescut cu 16 centi pana la 74,43 de dolari barilul, iar in Londra pretul era de 73, 75 dolari barilul.

Petrolul a scazut de la valoarea istorica de 78 de dolari barilul atinsa la inceputul acestei luni datorita temerilor unei posibile extinderi a conflictului din estul Orientului Mijlociu spre alte tari producatoare de petrol din zona, dar tot ramane cu 22% mai crescut anul acesta decat anul trecut.

Daukoru, aflat intr-un tur al unor tari membre ale OPEC, a declarat ca recentele cresteri ale pretului petrolului se afla in directa legatura cu conflictul dintre Israel si Hezbollah si ca un pret acceptabil pentru un baril s-ar afla in jurul a 60 de dolari.

Conform ministrului nigerian, OPEC are capacitati de supraproductie de peste 2 milioane de barili pe zi in caz de nevoie. In acest sens, Arabia Saudita, ca principal producator al OPEC, ar sustine in mare parte aceasta cantitate.

OPEC, organizatie care ofera pe piata mai mult de o treime din totalul mondial de petrol, a declarat aceasta luna ca pietele de petrol sunt foarte bine aprovizionate si ca nu are nici un fel de influenta asupra tensiunilor geopolitice care conduc la cresteri ale pretului.

Chemarea lansata de presedintele OPEC ar putea fi interpretata si prin prisma ingrijorarilor legate de rezervele petroliere ale Nigeriei si nelinistea privind programul nuclear iranian.

Turneul efectuat de Daukoru, menit a rezolva si unele probleme interne ale OPEC, va continua in mod sigur si in Iran si Libia. Aici se preconizeaza a se adresa o veche problema legata de postul de secretar general al OPEC. O alta instanta conflictuala o constituie dorinta atat a Libiei cat si a Arabiei Saudite de a gazdui o conferinta a sefilor de stat si de guvern a membrelor OPEC.