Cei care cumpara un apartament pentru a locui in el doar citiva ani, pina string bani pentru o locuinta mai mare, trebuie sa fie atenti ce achizitioneaza, pentru ca pot pierde bani.

Mitul profitului sigur din investitiile in imobiliare este pus sub semnul intrebarii de catre agentii specializati. Cresterea sau macar stagnarea preturilor apartamentelor din blocurile vechi nu mai reprezinta o certitudine.

De aceea, spun specialistii, cei care se orienteaza numai in functie de pret pot realiza, in momentul in care se decid sa vinda locuinta, ca suma incasata poate fi mult mai mica.

Conteaza foarte mult zona, virsta si starea cladirii, finisajele, instalatiile, dar si pozitia apartamentului. De asemenea, proiectele care prevad construirea de centre comerciale sau hipermarketuri reprezinta elemente care trebuie luate in considerare deoarece, spun agentii imobiliari, duc la o crestere a valorii proprietatilor aflate in zona respectiva.

„Cotidianul“ va prezinta citeva elemente de care trebuie sa se tina cont, pentru a nu pierde bani atunci cind cumparati un apartament pe care va trebui sa il revindeti la un moment dat.

Bani din cartier

Apartamentele din cartierele din Bucuresti sint cele mai cautate. „In cazul blocurilor construite inainte de perioada comunista, este foarte important criteriul legat de elementele arhitectonice ale imobilului si ale apartamentului.

In cazul blocurilor construite in perioada comunista, elementele principale de selectie sint disponibilitatea imediata, fata de proiectele noi unde timpul de asteptare poate fi si de doi ani, posibilitatea achizitionarii prin credit ipotecar, deoarece procedura este mai complicata la proiectele noi si, nu in ultimul rind, pretul, care totusi concureaza proiectele noi unde o diferenta consistenta

o reprezinta TVA-ul“, spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Cererea este mare chiar daca se considera ca preturile cerute de actualii proprietari sint mult prea mari in comparatie cu calitatea respectivei locuinte. „Trebuie sa se studieze cu atentie ofertele, iar pretul solicitat de vinzator sa nu fie exagerat.

Este pentru prima oara cind, atunci cind se achizitioneaza un apartament, trebuie sa te gindesti ca preturile ar putea sa scada, mai ales daca luam in calcul si luarile de pozitie din ultimul timp ale oficialilor BNR.

Articol integral in Cotidianul