Fondul a primit pina la urma dividende de la compania petroliera pentru tot anul trecut, si nu doar pentru cele trei zile in care a fost actionar.

Fondul Proprietatea a incasat dividende in valoare de 65,7 milioane de lei (18,5 milioane de euro) de la Petrom, corespunzator participatiei de 9,89% la capitalul social al companiei, pentru tot anul 2005, desi Fondul a fost inregistrat la Registrul Comertului cu trei zile inainte de sfirsitul anului.

Fondul Proprietatea a fost infiintat la 29 decembrie 2005, avind participatii la mai multe companii, printre care si Petrom. Ministerul Economiei detinea la capitalul Petrom un pachet de 40,74% din actiuni, insa a transferat 10% Fondului Proprietatea.

Ministrul de resort, Codrut Seres, a spus, mai de mult, ca va propune Guvernului ca Fondul Proprietatea sa incaseze dividende de la Petrom doar pentru cele trei zile din 2005 in care Fondul a fost inregistrat juridic.

Ministrul a afirmat ca nu are nici o problema cu banii care se cuvin Fondului, dar ca este nevoie in acest sens de o intelegere scrisa, pentru ca ar putea avea probleme la un eventual control al Curtii de Conturi, care ar putea considera o problema faptul ca o parte din dividendele cuvenite statului au fost acordate Fondului.

El a spus ca modalitatea de acordare a dividendelor este interpretabila, din moment ce juristii ministerului au decis sa se acorde dividende Fondului doar in cele trei zile din anul trecut in care a fost actionar la Petrom, iar juristii Fondului au spus ca dividendele trebuie acordate pentru toata perioada.

Articol integral in Cotidianul