In prima parte a lunii iulie, la sala ArCub aproape ca s-au spart geamurile de la intrare. Asta nu pentru ca era cineva nemultumit de proiectele culturale ale Primariei Capitalei, ci pentru ca acolo avea loc un anume spectacol.

Studentii din anul II ai UNATC au montat impreuna cu profesorul lor, actorul Adrian Pintea, opera rock „Jesus Christ superstar“. Un spectacol studentesc de la care nimeni nu astepta mare lucru s-a transformat in evenimentul cultural al verii 2006. Au fost zece reprezentatii gratuite, toate jucate cu sala arhiplina, in ciuda caldurii si a atmosferei irespirabile.

Au fost multi spectatori, dar si mai multi doritori ramasi pe afara cu buza umflata. Desi este fara indoiala un succes, nu se stie ce se va alege de acest spectacol in viitoarea stagiune.

Un spectacol care vrea sa dezmeticeasca

Adrian Pintea, autorul moral al acestui boom teatral, ne-a povestit citeva lucruri legate de montarea sa: „As putea spune ca am ales «Jesus Christ superstar» «din intimplare», dar de mult nu mai cred ca deciziile noastre ca artisti pe lumea asta sint intimplatoare.

Oricum, acest proiect este prima materializare, fericita cred, a ideii de modul anglofon, care functioneaza de curind in UNATC, alaturi de cel francofon, deci proiecte in limbile respective, menite sa demonstreze capacitatea studentilor actori de a trece cu succes barierele de limba care ne-au izolat in pustia asta de Balcani ai culturii si implicit ai teatrului mondial.

Oricum, sa poti accesa cu usurinta interpretarea operei shakespeariene e un atu pretios. Chestia cu globalizarea e alta poveste, care nu ma amuza la fel. Dar engleza, da, e un instrument cultural“.

Pintea nu a considerat ca celebra opera rock reprezinta un pariu cu o miza prea mare pentru niste incepatori in ale actoriei: „Cred in talentul lor, in devotamentul, forta si energia lor. A studentilor mei.

Cred in maturizarea lor accelerata de alte ritmuri decit cele cu care am fost noi obisnuiti si, ca viitori profesionisti, trebuie sa invete rapid provocarile profesionismului actoricesc“.

Articol integral in Cotidianul