Sanctiunile pe care guvernul britanic se pregateste sa le anunte marti impotriva angajatorilor care folosesc ca mana de lucru imigranti ilegali reprezinta o tactica diversionista, sunt de parere oamenii de afaceri, informeaza Financial Times in editia electronica.

Tactica are drept scop pasarea responsabilitatii pentru o politica "ineficienta si complexa" in domeniul imigratiei, scrie Financial Times precizand ca acest punct de vedere va fi prezentat luni de una dintre cele mai prestigioase organizatii ale mediului de afaceri.

Camera britanica de Comert afirma ca angajarea imigrantilor ilegali - o tema centrala a schimbarilor in politica fata de imigratie pe care le va anunta guvernul - este doar o "parte minora" a problemei. Principalul neajuns este ca guvernul nu a reusit sa creeze un sistem educational care sa fie "potrivit scopului" si sa produca angajati cu talentele si motivatiile necesare.

Financial Times aminteste in context de documentul Home Office publicat de The Sunday Times in care exista un avertisment cu privire la impactul pe care imigratia din estul Europei l-ar putea avea asupra populatiei autohtone.

Autoritatile de la Londra se intreaba daca reticenta din ce in ce mai mare fata de extindere a publicului larg nu ar trebui sa duca la o decizie de restrictionare a accesului imigrantilor din Romania si Bulgaria pe piata britanica a muncii, in conditiile in care dupa cele doua tari urmeaza sa adere la UE in 2007.

Marea Britanie va lua o decizie pe aceasta tema mai tarziu anul acesta, a declarat, duminica, Home Office. Factorii de care se va tine cont pentru luarea acestei decizii sunt "o evaluarea a nevoilor de pe piata muncii din Regatul Unit, impactul precedentelor extinderi din 2004 si pozitia celorlalte state membre".

Ingrijorarea publicului fata de imigratie a fost exacerbata de o serie de gafe administrative ale Home Offuice, inculusiv scandalul legat de eliberarea detinutilor straini, care a dus la demiterea fostului secretar al Home Office, Charles Clarke.

Marti, John Reid, succesorul lui Clarke, va incerca sa linisteasca aceste temeri anuntand o serie de schimbari in Directoratul pentru Imigratie si Nationalitate (IND).

Reformele vor include propunerea ca - pentru prima data - personalul care asigura controlul la granite in aeroporturi si porturi sa poarte o uniforma, pentru un efect "mai eficient si mai vizibil" in ceea ce priveste verificarile asupra imigrantilor ilegali.

Guvernul ar urma sa mai anunte o dublare a bugetului IND, pana la 280 de milioane la sfarsitul decadei. O restructurare a IND, care va inceta sa functioneze ca o agentie a executivului, ar putea pava calea pentru o implicare sporita a sectorului privat prin externalizarea serviciilor si contracte incheiate in strainatate.

Si Comisia Europeana lucreaza la o lege care sa prevada sanctiuni pentru angajatorii fortei de munca ilegale - din tarile membre UE, dar si din afara lor -, pentru a preveni cazuri de exploatare a muncitorilor care lucreaza la negru, informa saptamana trecuta EUObserver.

Unele state membre UE au introdus deja sanctiuni pentru angajatorii implicati pe piata neagra a muncii. Sanctiunile prevad alcatuirea unor liste negre cu astfel de companii, care ar urma sa fie excluse de la obtinerea unor contracte publice, dar sunt si de natura penala, obligandu-i pe angajatori sa suporte costurile de extradare a muncitorilor pe care i-au angajat ilegal.

Comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, vrea ca aceste liste sa se realizeze la nivel european, iar masurile luate de o parte dintre statele membre sa fie adoptate de toate tarile Uniunii.