Presedintele Traian Basescu a anuntat luni, la incheierea sedintei CSAT, ca noii sefi ai serviciilor de informatii vor fi anuntati doar in momentul in care vor fi adoptate noile legi ale sigurantei nationale. Pe de alta parte, seful statului a anuntat ca a cerut Arhivelor Statului desecretizarea arhivei „Dunarea”.

„Nu este posibila acum numirea a noi sefi la SRI si SIE datorita contradictiilor dintre Constitutie si legile sigurantei nationale aflate in vigoare”, a spus seful statului.

In ceea ce il priveste, Basescu a reamintit ca noile legi ar trebui sa mentioneze foarte clar principiul demilitizarii serviciilor de informatii, ca si cresterea atributiilor privind supravegherea persoanelor ce ar atenta la siguranta nationala.

In cadrul sedintei CSAT, Traian Basescu a informat guvernul privind urgentata adoptarii pachetului de legi privind siguranta nationala „Nu este posibil ca acum sa functionam pe baza unor legi din 1991-1992”.

„Nu voi face nominalizarea sefilor SRI si SIE pina ce legile nu vor fi prezentate in Parlament si pina cind noua legislatie nu va fi pusa in acord cu Constitutia si cu pericolele reale cu care ne confruntam acum. In functie de continutul legilor sigurantei nationale voi face nominalizari pentru posturile de sefi ai SRI si SIE”, a mai spus Basescu.

Seeful statului a dat vina pe Parlament si pe Guvern pentru intarzierea inregistrata in procesul de eloborare a pachetului legislativ: "In februarie au fost date comisiilor parlamentare de specialitate si s-a organizat un frumos show televizat. In aprilie, CSAT le-a transmis guvernului si s-au organizat iar mese rotunde si show-uri, iar azi nu avem legislatia necesara.

Cer azi Guvernului sa decida trimiterea pachetului de legi spre Parlament si va asigur ca nu voi desemna noi directori decit dupa ce legile sigurantei nationale vor fi adoptate de Parlament."

Basescu a precizat ca noile legi sunt necesare mai ales pentru stabilirea foarte clara a responsabilitatilor serviciilor secrete si pentru responsabilizarea acestora:

"In momentul de fata mai sunt 76 de infractori inca nejudecati, care au fost pusi in libertate de instante, si asupra carora SRI sau SIE sau DGIPI nu pot actiona decit in baza unor mandate emise de judecatori sau procurori, legislatia nepremitindu-le sa continue supravegherea dupa ce un dosar de criminalitate economica sau un potentital terorist a ajuns in instanta."

Basescu a tinut sa precizeze ca nu este total nemultumit de activitatea de pana acum a sefilor serviciilor secrete.

"Am apreciat reactia celor trei sefi de servicii. Le-am spus ca in cazul Omar Hayssam nu am incredere in activitatea serviciilor pe care le conduceau. Dar asta nu inseamna ca in activitatea lor nu au facut lucruri bune.

Atunci cind o structura a statului face un lucru bun, imi arat increderea, cind greseste o sanctionez public."

Desecretizarea arhivei 'Dunarea' si a dosarelor oamenilor politici

Basescu a declarat si ca a cerut Arhivelor Statului desecretizarea arhivelor "Dunarea": "Solicitam arhivelor statului desecretizarea arhiveri Dunarea.

Arhivele economice au fost predate de SIE catre Arhivele Statului. Solicitam Arhivelor Statului desecretizarea arhivei 'Dunarea', astfel incat CNSAS, daca are nevoie, sa poata sa gaseasca raspunsurile de care are nevoie".

Seful statului a declarat ca a olat decizie luata luni de CSAT priveste desecretizarea "dosarelor de securitate nationala" care apartin oamenilor politici aflati in functii publice, pana la primari si consilieri locali: "S-a adoptat o alta hotarare a CSAT-ului, la propunerea pe care am facut-o ca toate dosarele care se afla la categoria "dosare de securitate nationala", care apartin unor

oameni politici de la parlament pana la nivel primar si consilier local, sa fie desecretizate. Din acest punct de vedere, SRI asteapta delegatia CNSAS in zilele urmatoare spre a fi preluate."