Noi reguli pentru masinile din vama

de     Cotidianul
Marţi, 25 iulie 2006, 0:00


Pretul de achizitie va fi si valoarea in vama, doar daca nu este mai mic decit cotele stabilite de autoritati.

Criteriul prioritar de determinare a valorii in vama pentru autoturismele si vehiculele introduse sau scoase din tara va fi pretul efectiv platit pentru achizitionarea acestora, rezultat din facturi sau alte documente fiscale echivalente, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Conform noilor proceduri, criteriul prioritar utilizat la determinarea valorii in vama a oricaror bunuri introduse sau scoase in/din tara de catre calatori sau alte persoane fizice, inclusiv pentru autoturisme si vehicule, va fi pretul efectiv platit pen-tru achizitionarea acestora.

„Utilizarea acestei proceduri de determinare a valorii va elimina cazurile in care autoturismele de lux second-hand sint subevaluate in vama“, sustin sursele citate.

Vechea legislatie stabilea ca valoarea in vama a autovehiculelor si vehiculelor folosite se stabileste pe fiecare categorie, prin ordin al ministrului Finantelor, in functie de vechimea si de caracteristicile tehnice ale acestora.

Pretul real, batut de pretul Finantelor

Acest sistem va fi mentinut doar daca criteriul pretului efectiv platit nu este luat in considerare, deoarece autoritatea vamala considera ca bunurile au fost subevaluate, ca moneda de cumparare s-a devalorizat, ca perioada dintre momentul achizitiei si prezentarea in vama este prea mare sau cind valorile inscrise in facturi sint inferioare celor stabilite in lista aprobata prin ordin al

ministrului Finantelor. In aceste cazuri, valorile vor fi stabilite tot in functie de vechimea si de caracte-risticile tehnice esentiale ale vehiculelor rutiere.

Caracteristicile vor fi diferentiate pe fiecare categorie de vehicul, respectiv capacitatea cilindrica a motorului in cazul autoturismelor, motocicletelor, motoretelor si scuterelor, numarul de persoane si lungimea mijlocului de transport in cazul autovehiculelor destinate transportului a minimum zece persoane, inclusiv soferul, precum si greutatea totala maxima autorizata in cazul autovehiculelor de transport marfa.

Noi valori in vama

Vechimea vehiculelor va fi determinata prin calculul perioadei cuprinse intre anul fabricatiei si efectuarea formalitatilor vamale, valoarea scazind pe masura ce vechimea acestora creste.

Luna aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial lista cu noile valori minime in vama.

Articol integral in Cotidianul


56 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi