Stolojan pune presiune pe AVAS

de     Evenimentul Zilei
Marţi, 25 iulie 2006, 0:00


Seful-pusti de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, considera ca lobby-ul facut pentru RAFO de consilierul prezidential Theodor Stolojan poate sa prezinte elementele unei presiuni.

El a afirmat ca rafinaria are timp pana la finele anului sa-si rezolve problemele, atunci cand expira valabilitatea planului de reorganizare, si din cauza acestei apropieri a termenului institutia pe care o conduce este supusa unor presiuni din ce in ce mai mari.

Prezent saptamana trecuta la Onesti, Stolojan a spus ca solutia pentru redresarea rafinariei nu este falimentul acesteia - „dorit de concurenti”, deoarece „interesul economiei nationale nu este ca firma sa moara, ci sa reziste”.

Consilierul prezidential a aratat ca pentru o asemenea companie creditorii sunt interesati sa gaseasca un aranjament, astfel incat datoriile mai vechi sa poata fi achitate.

„Daca in sase luni nu se gaseste o solutie pentru datoriile vechi, RAFO intra in faliment fara nicio discutie”, a afirmat Stolojan. El a laudat actualul management despre care a spus ca a facut din RAFO o companie profitabila, iar toti aceia care au devalizat si capusat rafinaria sunt in vizorul justitiei.

Disputa pe datoriile istorice

Orasanu sustine ca, in prezent, RAFO are datorii la stat in valoare de 10 mii de miliarde de lei vechi, din care 6 mii de miliarde de lei vechi reprezinta datoria de baza, restul fiind dobanzile si penalitatile aferente.

Directorul rafinariei, Marin Anton, recunoaste numai datoria de baza, iar penalitatile, spune acesta, trebuie sa fie imputate proprietarului anterior, Balkan Petroleum, firma care detine in prezent pachetul majoritar, in speta Corneliu Iacobov.

Reprezentantii Calder-A afirma ca au depus la Ministerul Finantelor o cerere de esalonare a datoriilor bugetare si sustin ca asteapta inca o decizie a guvernului in acest sens.

„Fantoma” de la Viena

In 2004, Ministerul Finantelor a cerut in instanta falimentul rafinariei, dar judecatorul sindic a admis planul de reorganizare al RAFO, fapt ce a salvat pe moment Balkan Petroleum.

In 2005, firma lui Marian Iancu a incheiat un act de novatie prin care cedeaza actiunile detinute la RAFO companiei austriece Calder-A, si implicit si obligatiile.

Ca sa fie valabil, transferul trebuia sa fie aprobat si de AVAS, potrivit clauzelor postprivatizare ale rafinariei. Autoritatea a respins insa intelegerea respectiva pe motiv ca firma Calder-A nu a prezentat informatii legate de bonitatea financiara, precum si un plan referitor la rambursarea sumelor datorate bugetului statului si un plan de afaceri care sa permita realizarea acestui obiectiv.

Orasanu a declarat ca in spatele Calder-A se afla o firma cu sediul la Viena, cu un capital disponibil de 25.000 de euro, firma ce are ca actionar majoritar o fundatie.

Articol integral in EVZ19 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version