Procurorul de caz Ciprian Nastasiu, cel care a cerut eliberarea sirianului Omar Hayssam la 26 aprilie 2006, a facut primele declaratii in exclusivitate pentru Antena 3. Nastasiu a fost demis luni din functia de adjunct al procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Decizia a fost luata de seful interimar al Parchetului General, Marcel Sampetru, iar procurorul a aflat din presa.

In opinia procurorului Nastasiu, demiterea sa este o masura administrativa. Mai mult decat atat, Nastasiu respinge legatura facuta intre eliberarea lui Omar Hayssam si adeverinta medicala emisa de doctorul Constantin Tanasescu.

„Asta este o rastalmacire a unor persoane. Eu am solicitat revocarea mandatului de arestare a lui Omar Hayssam pe baza raportului medico- legal din data de 27 februarie 2006 emis de IML Bucuresti. Acest mandat a fost semnat si asumat ca atare de medici.

Raportul spune la concluzii ca actualul stadiu de neoplasm la colon este grav susceptibil de complicatii ce pot apare mai ales daca nu sunt respectate recomandarile terapeutice”.

Procurorul Ciprian Nastasiu mai spune ca raportul releva faptul ca in cazul lui Omar Hayssam se impunea instituirea unui tratament care include cure periodice de chimioterapie, iar acestea nu se puteau realiza in reteaua de spitale din cadrul Administratiei Penitenciarelor, ci numai intr-un spital ce apartine Ministerului Sanatatii.

Nastasiu reaminteste faptul ca in baza acestor concluzii, in data de 10 martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie, folosindu-se de acelasi raport, a dispus eliberarea lui Omar Hayssam in dosarul Foresta Nehoiu in care era cercetat pentru infractiuni economice.

Procurorul Nastasiu recunoaste ca la inceput a crezut si el ca Omar Hayssam simuleaza boala, dar odata cu strangerea documentelor a inlaturat aceasta ipoteza. Mai mult decat atat, el dezvaluie faptul ca operatia lui Hayssam a fost filmata de Ministerul Justitiei prin Administratia Penitenciarelor, iar analizele acestuia au fost trimise la mai multe institutii spitalicesti.

In ceea ce-l priveste, Ciprian Nastasiu isi asuma intreaga raspundere pentru gestul facut la data de 26 aprilie 2006 care a dus la eliberarea lui Hayssam din arest: „imi asum raspunderea pentru data de 26 aprilie 2006. Cred ca am facut ceea ce trebuia facut. Daca va fi nevoie ma voi autosuspenda si ma voi pune la dispozitia justitiei”.