Ungurii de la OTP si grecii de la NBG raman in cursa pentru CEC

de A.V.     HotNews.ro
Marţi, 25 iulie 2006, 0:00

Sebastian Vladescu
Foto: HotNews.ro

Comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni a anuntat, marti, ca doar doua banci - OTP Bank si National Bank of Greece - au fost acceptate pentru continuarea negocierilor privind achizitionarea CEC. Din cursa a iesit consortiul austriac Raiffeisen Zentralbank - Raiffeisen International.

In aceasta privinta, Sebastian Vladescu, ministru de finante a declarat ca diferenta de punctaj intre primul si al treilea clasat a fost mai mare de 10% si, in conformitate cu strategia de privatizare, Raiffeisen nu s-a calificat.

“Finalistii sunt in ordine alfabetica, NBG si OTP din Ungaria. In privinta sumelor, nu va putem spune nimic pentru ca asteptand ofertele imbunatatite, ofertele sunt confidentiale, ele au fost inchise, secretizate, dar atata vreme cat continuam procesul inseamna ca ofertele sunt in limitele acceptabile.

Va veti lamuri in momentul cand vom avea oferta finala si atunci veti avea si punctul nostru de vedere”, a declarat Sebastian Vladescu, ministrul de Finante.

Intrebat ce a diferentiat cele doua banci alese, fata de Raiffeisen, ministrul de Finante a precizat ca acest lucru a fost “diferenta mai mare de 10% la punctaj in conformitate cu strategia de privatizare, incluzand si pretul si oferta tehnica”.

“Diferenta de punctaj a fost mai mare de 10% intre primul clasat si al treilea clasat si in conformitate cu strategia de privatizare, Raiffeisen nu s-a calificat. Nu va pot spune daca Raiffesen a pierdut la pret”, a mai precizat Vladescu.

Sebastian Vladescu nu a vrut sa mentioneze sumele oferite de OTP si NBG. Ministrul a mai anuntat ca cele doua banci ofertante vor incepe martea viitoare, 1 august, negocierile pentru forma finala a contractului de vanzare-cumparare. Vladescu se asteapta ca aceste negocieri se se finalizeze in jur de 23 august, dupa care pe 31 august sa primeasca ofertele finale.

OTP: “am depus o oferta corecta si realista”

In legatura cu privatizarea CEC, conducerea celei mai mari instutii financiare din Ungaria, OTP Bank Group a anuntat marti, intr-un comunicat de presa, ca este “incantata” ca a intrat in faza urmatoare a procesului de privatizare, iar despre oferta facuta a spus ca este una “corecta si realista”.

“OTP Bank a depus o oferta corecta si realista pentru achizitionarea pachetului majoritar, 69, 9%, al Casei de Economii si Consemnatiuni”, a declarat Laszlo Wolf, vicepresedinte OTP Bank Ungaria.

Raifeissen: “Pentru noi, nu ar fi avut sens sa dam banii pe care probabil i-au dat ceilalti”

Andrei Stamatian, director in cadrul Raiffeisen Bank si reprezentantul bancii la negocieri a declarat pentru HotNews.ro ca “pretul a avut cea mai mare importanta”.

“Se pare ca oferta noastra nu a fost comparabila cu celelalte sau a fost dar la distanta prea mare de primele doua clasate. Din cate am inteles eu, pretul a avut cea mai mare importanta. La oferta tehnica am fi fost sensibil egali”, a declarat Stamatian.

Samatian a precizat ca in momentul de fata Raiffeisen nu a iesit 100% din cursa de privatizare.

“99,99% nu mai suntem in cursa pentru privatizare. Motivul pentru care nu se poate vorbi ca am iesit 100% din cursa este ca Ministerul de Finante a decis sa pastreze garantia noastra de participare. In ipoteza in care nu s-ar intelege cu ceilalti doi finalisti s-ar putea intoarce catre noi, dar asta e o chestie foarte improbabila”, a spus Stamatian.

Negociatorul Raiffeisen este constient ca banca sa a pierdut astazi "penetrarea in mediul rural", oferita de sucursalele CEC.

“Avem deja o retea de sucursale extinsa. E adevarat ca fara CEC, un lucru nu o sa-l avem cu siguranta si anume penetrarea in mediul rural, dar in celelalte zone ar trebui sa fim destul de bine reprezentati. Ce s-a intamplat nu il privim ca pe un esec ci ca pe o oportunitate care nu s-a materializat, datorita faptului ca evaluarile celorlalti au fost mult peste evaluarea noastra.

Pentru noi nu ar fi avut sens sa dam banii pe care probabil i-au dat ei”, a concluzionat Andrei Stamatian.

Potrivit Forbes, care citeaza agentia Euro2day NewsWire, NBG ar avea la dispozitie un capital de 500-600 de milioane euro pentru achizitionarea CEC-ului, asta dupa ce recent banca greceasca si-a majorat capitalul social cu trei miliarde de euro pentru a cumpara banca turceasca Finansbank.

Statul roman vinde 69,9% din actiunile CEC, in acest pachet fiind inclusa si cota de 9,9% care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit.

Actiunile ramase in portofoliul statului dupa finalizarea privatizarii vor fi vandute, partial sau in intregime, prin oferta publica pe piata interna si/sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti.

CEC a realizat, in primele sase luni, un profit net de 17,6 milioane lei (4,88 milioane euro), in timp ce activele bancii au depasit 6 miliarde lei, cu 15,4% mai mult fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lunii iunie 2005.


83 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Ungurii si grecii....(de-ar fi numai ei care cumpara cate o felie din Romania) (Marţi, 25 iulie 2006, 22:39)

  Luca [anonim]

  Mai acum cativa ani,cand auzeam pe unii ca "nu vrem sa ne vindem tzara" ma intristam ba.mai mult ,ii acuzam de nationalism exacerbat. Dar acum stau si cuget: mai toate natziile au cumparat de la noi cam tot ce se putea cumpara (mai o banca,mai un "telefon",mai o intreprindere-evident "nerentabila" dupa urma careia "investitorii" si-au scos inzecit ce-au "investit" vanzand-o la fiare vechi) si s-a vandut aproape tot ce se putea vinde (a fost vandut pana si "prezentul"si "viitorul " nostru si al copiilor si nepotzilor nostri). Noi,romanii,de ce nu suntem in stare sa cumparam
  cate ceva profitabil de pe la alte natzii,sa sporim si noi si sa nu-i mai pricopsim pe toti veneticii? Poporul acesta duce in spate ,de milenii, un blestem: sa trudeasca pentru altii;sa fim doar slugi,nu si stapani. Foarte putine au fost ,in istoria romanilor ,personalitatile politice care si-au pus viata in slujba poporului din randul caruia s-au ridicat. Bineinteles ca nu fac nicio aluzie la politicienii romani contemporani. Ar fi o blasfemie.
  Cat despre cumpararea C.E.C.-ului,sa-l cumpere cel care "DA" mai mult (evident - nu spaga).Din partea noastra,a majoritatzii romanilor "ne este indiferent" ca tot n'avem ce agonisi la C.E.C. Doar daca s-ar infiintza un "C.E.C. al saraciei" la care sa aiba conturi "grase" si politicienii nostri & colaboratorii domniilor lor. Dee Dumnezeu.
  S-auzim de bine ! (Vorba vine , ca dupa cum se tot vede de vreo 16 - 17 ani numai de bine nu prea auzim)
 • 0 (0 voturi)    
  invitatie la cugetare (Miercuri, 26 iulie 2006, 7:20)

  sile [anonim]

  Desigur intrebarea ''noi,romanii, de ce nu suntem in stare sa cumparam cate ceva...'' e de bun simt. Un posibil raspuns ar fi acela ca managerii nostrii,conducatorii nostri, sunt prosti.
  Problema care se ridica in acest caz este ca poporul i-a ales.S-ar putea deduce de aici ca si poporul e prost.
  O fi oare adevarat acest lucru?
 • 0 (0 voturi)    
  o crima economica abominabila (Miercuri, 26 iulie 2006, 10:45)

  Cojocaru [anonim]

  Din nefericire, stiu ca randurile scrise aici vor avea o viata scurta si vor fi citite de putini conationali. Am publicat , recent, intr-un ziar central,un articol, pe aceasta tema ,care va ramane marturie ca au fost si romani care s-au opus la aceasta crima abominabila.
  Vanzarea CEC-lui este o mica parte a marii crime economice numita "privatizare", actiune prin care cetatenii Romaniei au fost, mai intai, deposedati de capitalul(avutia productiva) creat de ei pana in 1989, iar, apoi aceasta uriasa avutie, stransa cu mari eforturi si mari privatiuni, a fost vanduta la preturi de nimic strainilor si camarilei guvernamentale postdecembriste. In 1990, aceasta avere trebuia si putea sa intre si sa ramana, de-a-pururi, in proprietatea noastra privata, a celor 6 milioane de romani, asa com am propus prin proiectul economic cunoscut sub denumirea de "Varianta Cojocaru". Am ajuns aici nu pentru ca am avut guvernanti prosti , ci pentru ca am fost manipulati, inselati de guvernanti hoti. Mai devreme sau mai tarziu hotia va fi dovedita, hotii vor fi pedepsiti, iar natiunea romana va fi despagubita pentru avutia de care a fost deposedata prin asa-zisa privatizare. Proprietatea este sfanta. La fel si dreptatea.
  CEC-ul a fost creat de Cuza pentru a stimula si proteja acumularea de capital romanesc.CEC-ul si-a indeplinit acest rol timp de aproape 150 de ani. Acum este distrus, cu sange rece, de un guvern pentru care, se pare, soarta natiunii romane reprezinta ultima lui preocupare.
 • 0 (0 voturi)    
  Nationalism economic (Miercuri, 26 iulie 2006, 12:20)

  roman [anonim]

  1.Intr-o tara foarte europeana, supercapitalista si fondatoare UE, Franta, primul ministru a vorbit in fata parlamentului de necesitatea unui "nationalism economic". Cand a venit Mittal la ei sa cumpere Arcelor a izbucnit o opozitie fatisa contra "indianului", incat acesta a fost pur si simplu obligat sa dubleze oferta, la 25 miliarde de euro + alte avantaje pt. actionarii francezi !!

  2. O banca straina a vrut sa cumpere Banca di Lavoro in Italia, marele capitalist Berluscuoni a sarit ca ars si batalia a fost la fel de dura, pt. a obtine maxim de avantaje inainte de a vinde "patrimoniul italian".

  3. USA, cand o societate araba din Dubai a cumparat o firma internationala care risca sa controleze porturi foarte importante din USA, Congresul american a intervinit chiar impotriva presedintelui si au reusit sa impiedice afacerea.

  4. In Polonia actualul guvern a decis sa nationalizeze orice societate privata poloneza "strategica" in pericol de a fi controlata de firme straine si a propus ca serviciile secrete poloneze sa tina sub observatie anumite sectoare si sa transmita informatii utile firmelor poloneze.

  5. Daca toate astea se intampla e pt. ca pe planeta competitia e dura, nu exista "faramitzare" in mici PME ci actiuni de concentrare fuziune, in limitele maxime impuse de dreptul concurentei, inclusiv statele liberale occidentale se amesteca intens pe piata pt. a-si incuraja proprii campioni nationali, ciclul Doha de liberalizare a esuat, dependenta energetica devine amenintare strategica la siguranta nationala pt UE, USA, China..

  6. In Romania luptele de orgolii in partide/cercuri de afaceri impiedica emergenta unui interes comun transpartinic si fiecare moare si nu se preda in coltul lui, in rasetele ironice ale compatriotilor ce prefera afaceri cu "investitori seriosi" arabi, turci, chinezi..

  7. In cel mai rau caz ar trebui sa ne orientam in afaceri, cumparaturi, studii, amicitii, catre un "nationalism european", in cel mai bun catre ai nostri.
 • 0 (0 voturi)    
  Nationalism (Miercuri, 26 iulie 2006, 14:41)

  Ovidiu [anonim]

  In urma cu 16-17 ani parintii mei cunosteau foarte bine CEC: de fapt era singura banca pe care o cunosteau. Nici acum nu au uitat-o dar o ocolesc cat pot; din pacate, trebuie sa-i mai treaca pragul din cand in cand pentru a plati cine stie ce amenda sau taxa. Mai sunt si alte diferente mai putin vizibile: daca in 1989 CEC detinea 90% din economiile populatiei acum mai detine doar in jur de 7%.

  Oare ce s-a intamplat? E o poveste simpla pe care o cunoste toata lumea: a ramas in proprietatea statului prea mult timp. Din pacate multi oameni nu au inteles ca singurul sistem economic care functioneaza este capitalismul (daca nu ma credeti intrebati-i pe liderii fostei Uniuni Sovietice sau ai Chinei).

  Economiile avansate au inteles ca miscarea capitalurilor trebuie sa aiba cat mai putine restrictii; sunt si multe exceptii: Franta si Italia, doua tari care au mari probleme macroeconomice, inca incearca sa isi protejeze companiile de capital strain.

  Celor care mai scriu "nu ne vindem tara" le doresc sa isi aminteasca ca tocmai acest capital stain a facut ca viata multor romani sa se imbunatateasca; cu toate acestea majoritatea oamenilor traiesc inca in saracie, dar din alte cauze: anii de comunism si guverne post-decembriste de proasta calitate.

  Iar celor care continua sa se planga de acesta saracie, le doresc sa inteleaga ca exista o singura persoana responsabila pentru soarta lor: ei insisi.
 • 0 (0 voturi)    
  ultima banca romaneasca (Miercuri, 26 iulie 2006, 17:52)

  wiseguy [anonim]

  Si asa se va duce ultima banca romaneasca, de altfel cea mai veche si cea mai populara. Sunt de acord cu dl.Cojocaru. Din pacate romanii au ajuns sa-si dea cu parerea despre orice, oriunde si oricum, de fapt este tot ce le-a mai ramas de facut...
  Pentru cine nu stie: un capital de imagine de 150 de ani este de nepretuit (cati oameni din tara asta nu stiu de CEC si cati au auzit de te miri ce banca straina?). Cea mai dezvoltata retea bancara (straina) din tara nu depaseste doua-trei sute de sucursale si puncte de lucru, in timp ce CEC-ul are peste 1400 in PROPRIETATE. Numai valoarea acestor active este imensa, iar penetrarea bancii este la nivel de sta/comuna; cine a mai reusit acest lucru dintre celelalte banci ? Mai mult decat atat, de cand OTP si NBG sunt "mari investitori"; in topul international ocupa locuri mai mult decat modeste...
  Cam acestea sunt realitatile despre o alta "privatizare de succes". CEC-ul trebuia restructurat si relansat de catre romani si pastrat ca cea mai stabila banca ROMANEASCA. In conditiile vanzarii ei vom scapa de ultima banca romaneasca. AMIN !

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică