Canicula sufoca inca o mare parte a Europei. Locuitorii din Franta, Spania, Italia, Suedia, Austria, Olanda, Germania, Marea Britanie si Polonia infrunta in continuare temperaturi de peste 35 de grade Celsius, iar meteorologii avertizeaza ca acestea ar putea atinge, pana joi, chiar 40 de grade la umbra.

Parisul, Berlinul, Roma, Viena sau Geneva fierb parca, din cauza soarelui torid care a ucis 40 de persoane in ultimele zile, cele mai multe in Franta.

Autoritatile din tarile afectate de temperaturile ridicate dubleaza masurile de precautie pentru a evita “o catastrofa sanitara”, scriu agentiile internationale de presa.

In Franta, autoritatile cer populatiei sa nu iasa in caldura, distribuie sticle cu apa, iar fatanile arteziene functioneaza non-stop pentru ca cei care sunt obligati sa mearga pe strada sa se poata racori.

Toate ziarele contin articole speciale cu sfaturi pentru cei in varsta, care pot fi cel mai usor victime ale caniculei.

Studentii la medicina si pensionarii din sistemul sanitar au fost chemati de urgenta sa intareasca serviciile de urgenta din spitalele franceze.

In Germania, navigatia pe raul Elba a fost restrictionata din cauza caldurii sufocante care va fi si mai mare in urmatoarele zile.

Si Marea Britanie si Spania trec prin temperaturi neobisnuit de mari pentru aceasta perioada.

In Olanda, un circuit sportiv cu bicicletele, care trebuia sa inceapa marti si sa dureze patru zile a fost anulat, din cauza caldurii si cei 15 000 de participanti asteptati fiind nevoiti sa ramana acasa.

Meteorologii din Olanda spun ca temperaturile inregistrate in luna iulie sunt unele record.

Din cauza caldurii excesive din ultimele zile, in Italia, o furtuna puternica a distrus marti, la Torino, zeci de case si masini.

Alerta de “caldura excesiva” va fi mentinuta, pana joi, in orasele italiene Roma, Torino, Venetia si Genova.

Europa a mai trecut prin temperaturi de foc. Canicula din vara lui 2003 a facut zeci de mii de morti, dintre care 15 000 in Franta.