Decizia CSAT de desecretizare a dosarelor politicienilor a stirnit reactii aprinse in CNSAS. Pe de o parte, a creat satisfactie membrilor Colegiului, caci implica deconspirarea tuturor celor care au fost colaboratori sau ofiteri de Securitate si care astazi ocupa functii publice.

Pe de alta parte, membrii Colegiului constientizeaza ca desecretizarea nu va duce automat la deconspirare, intrucit, cu angajatii pe care ii are in acest moment CNSAS, procesul de verificare ar putea dura citiva ani. „Ca sa fie eficienta aceasta decizie trebuie sa ni se creeze si conditii de lucru, caci CNSAS lucreaza acum in regim de avarie.

Ar trebui sa avem un personal dublu si un sediu pe masura, caci altfel verificarea politicienilor ar putea dura citiva ani“, spune Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului. Numai ca angajarea altor oameni presupune bani si banii ii aproba tot ei, oamenii politici.

La mina parlamentarilor

Viteza deconspirarii politicienilor depinde chiar de acestia. Iata cum. Potrivit Hotaririi Parlamentului nr. 17/2000 privind Regulamentul de organizare si functionare a CNSAS, „structura organizatorica, infiintarea si desfiintarea unor compartimente se aproba de Colegiu“.

Cu alte cuvinte, Colegiul poate lua el insusi decizia suplimentarii personalului, insa punerea in practica a acesteia depinde de bugetul aprobat de stat. Bugetul CNSAS „se prevede distinct in bugetul de stat, pe baza proiectului elaborat si inaintat Guvernului“, se spune in Regulament, iar Legea bugetului de stat se voteaza de Parlament, adica de insisi politicienii cercetati.

Pina acum, bugetul CNSAS nu a permis inca suplimentarea personalului. Pe anul 2006, CNSAS a primit doar 11,6 milioane RON si nici un leu in plus la ultima rectificare bugetara.

Numai chiria pentru sediul din Dragoslavele costa lunar 800 de milioane de lei si, in plus, toti angajatii, chiar si cei din aparatul tehnic-administrativ, care nu lucreaza cu dosare si care reprezinta aproape jumatate din totalul celor 185 de posturi din organigrama, iau spor de confidentialitate si pentru conditii grele de munca.

Securistii inca activi ramin conspirati

Angajatii CNSAS care se ocupa efectiv cu studierea dosarelor, in numar de pina intr-o suta, ar trebui sa verifice din oficiu doar la categoria „politicieni“ citeva mii de persoane. Tot de ordinul a citeva mii, estimeaza membrii CNSAS, ar trebui sa fie si numarul dosarelor politicienilor, inca clasate ca fiind de siguranta nationala.

Neoficial, membrii CNSAS care au participat in comisii mixte SRI-CNSAS la declasificari de dosare sustin ca majoritatea celor ramase inca sub lacat vizeaza politicieni si importanti oameni de afaceri.

Decizia de luni a CSAT prevede declasificarea tuturor dosarelor care vizeaza politicieni. Vor ramine insa conspirati in continuare colaboratorii sau informatorii fostei Securitati care inca mai sint activi. Deconspirarea se va face cel mai probabil prin transferul automat al dosarelor de la SRI si de la alti detinatori actuali de arhiva la CNSAS.

„Asteptam sa vedem si noi decizia CSAT“, spune Constantin Buchet, secretarul Colegiului. O prima intilnire pe aceasta tema intre membrii Colegiului CNSAS si reprezentantii SRI a fost propusa chiar de Traian Basescu pentru zilele urmatoare.

Integral in Cotidianul