Incredibil, dar adevarat: in cadrul Companiei Nationale Posta Romana, sub acoperirea "Asigurarii continuitatii comunicatiilor postale" in caz de calamitati, functioneaza un adevarat serviciu special super-secret, condus de fosti securisti care au activat in cadrul unitatii speciale "S" a Departamentului Securitatii Statului (DSS), specializata in deschiderea, citirea si "exploatarea"

continutului scrisorilor si a coletelor. Botezata Serviciul de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate, diviziunea din CNPR functioneaza de ani buni in Posta, insa el a intrat in legalitate abia in 2002, dupa aparitia Hotararii Guvernului 781/2002 privind protectia informatiilor secrete de serviciu.

Surprinzator, desi ar fi trebuit sa aiba cu totul alte preocupari, Serviciul de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate din Posta dispune de o puternica retea informativa, avand o serie de similitudini cu serviciul pastorit de fosta Securitate in Posta inainte de 1989: se afla sub obladuirea serviciilor speciale (SRI, SIE, DGIPI etc.) si se ocupa cu interceptarea

corespondentei catalogate drept "dubioasa" (n.r. - desi secretul acesteia este consfintit prin tratate internationale si bilaterale parafate de Romania). De asemenea, la nivelul fiecarui oficiu postal exista cate un angajat, iar la nivelul fiecarui judet exista cate un serviciu condus de ex-ofiteri provenind din fosta Securitate sau din SRI.

Mai mult, desi figureaza ca simplu serviciu in cadrul CNPR, respectiva diviziune se ocupa inclusiv cu acordarea certificatelor de buna purtare pentru sefii de regionale, inclusiv cu "recrutarea" si obligarea unora dintre acestia de a oferi anumite informatii sefilor respectivului serviciu.

Serviciul de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate din Posta il are ca sef suprem pe un fost tovaras colonel, actualmente domn, scolit in violarea corespondentei pe vremea comunismului.

Este vorba de Tudor Lica, colonel care a activat in unitatea speciala "S" a Departamentului Securitatii Statului (DSS), calitate in care se ocupa cu securitatea corespondentei, in sensul ca citea frecvent scrisorile unor "obiective" lucrate de fosta Directie I.

In tandem cu domnul Lica, la comanda Serviciului de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate din Posta se mai afla un fost tovaras capitan la USLA, colonel SRI dupa 1989, Dionisie Manolachi.

Contactat pentru a explica prezenta unor fosti securisti la sefia serviciului de securitate postala si pentru a explica bazele legale de functionarea ale acestuia, "managerul-faliment" al CNPR, Dan Mihai Toader, a sustinut ca nu stie exact cu ce se ocupa acesta (sic!!!).

In mod surprinzator, Toader a sustinut ca nu-l poate obliga pe Tudor Lica, pe hartie subordonatul sau, sa vorbeasca despre culisele acestui serviciu secret din posta, acuzat ca s-ar ocupa cu violarea corespondentei romanilor.

Dovedind ca fostii ofiteri de securitate fac front comun atunci cand "tara" o cere, acestia s-au grupat in teritoriu in jurul fostului securist Tudor Lica. Astfel, conform informatiilor oficiale, verificate de reporterii nostri, in teritoriu, Serviciul de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate din Posta are cateva cadre de nadejde.

La Prahova, de exemplu, sef este un anume Marian Panciu, fost ofiter SRI. La Brasov, "tartorele" este un anume ex-ofiter Stamatescu Florentiu - personaj propus la un moment dat pentru sefia SRI Covasna. In mod surprinzator, deasupra tuturor, in calitate de coordonator, se afla Andrei Marinescu - director executiv de dezvoltare strategica al Postei Romane.

"Coincidenta" face ca mai toti ex-militarii care au impanzit Posta prin intermediul Serviciului de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate au cel putin un element comun: au lucrat in fosta Securitate, in serviciul "S" specializat in deschiderea, citirea si "exploatarea" continutului scrisorilor si al coletelor in vederea identificarii si a monitorizarii unor

"obiective" de catre fosta Directie I (Informatii Interne), locatie unde a activat Victor Veliscu (fost securist la Craiova pana in 1990, s-a ocupat cu probleme ce tineau de specificul Directiei I a Directiei Securitatii Statului), personaj care la un moment dat s-a remarcat ca servant al intereselor lui Sorin Ovidiu Vintu.

Integral in Curentul