Luptele au continuat cu aceeasi forta in cea de-a 14-a zi de la inceputul razboiului, criza umanitara din Liban agravandu-se. Salvele de rachete trase asupra nordului israelian au afectat populatia din zona.

In acest timp, atentia s-a concentrat asupra turneului in zona al secretarului de stat american, Condoleezza Rice, care azi va fi prezenta la Roma, la o reuniune internationala consacrata Libanului.

In momentul in care premierul Ehud Olmert preciza ca "Israelul este hotarat sa continue sa lupte impotriva Hezbollah", apreciind ca nu este "combatut guvernul libanez sau poporul libanez", Tsahal isi amplifica ofensiva impotriva sudului "tarii Cedrilor", fara a da vreun semn de relaxare.

In Libanul de sud, armata israeliana urmareste sa lichideze avanposturile miscarii siite. Pe acest fundal grav, analistii privesc cu atentie turneul-fulger in zona al Condoleezzei Rice.

Luni, ea a facut o vizita-surpriza la Beirut, avandu-i ca interlocutori pe premierul Fouad Siniora, presedintele parlamentului, Nabih Berry, un siit care a vorbit si in numele Hezbollah, si pe membrii aliantei "14 Martie". Despre convorbiri, ziarul libanez "L'Orient Le Jour" scria ca au fost "constructive", cu Siniora, "creatoare", cu alianta si "inutile", cu Berry.

Apoi, ieri, la Ierusalim, Condoleezza Rice a discutat cu premierul Olmert, ea pornind de la premisa, evocata si la Beirut, ca "a venit timpul pentru un nou Orient Mijlociu". "Trebuie sa facem ceea ce putem pentru a pune bazele unei paci durabile in aceasta regiune", care sa aiba in vedere "principii durabile si nu solutii temporare".

Rice a reluat si ideea unui armistitiu, apreciind insa ca este "important sa existe conditiile pentru ca el sa fie viabil".

Componenta fortei de stabilitate

In vreme ce Olmert pare a impartasi aceasta viziune, nu la fel stau lucrurile cu presedintele palestinian Mahmud Abbas. Mai mult, la Ramallah, Rice a mai avut parte de o surpriza neplacuta: o violenta manifestatie impotriva sa si a politicii SUA in zona, care a si degenerat.

Integral in Adevarul