Fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne, chestorul Virgil Ardelean, a fost audiat de Comisia pentru aparare din Senat, pentru a explica de ce a demisionat din functie. La sedinta au participat atat senatori, dar si deputati.

Ardelean a anuntat ca i-a cerut ministrului de Interne, inca de joia trecuta, schimbarea sa din functie, fara sa fie vorba despre o demisie. El a precizat ca a reiterat acest lucru si la intalnirea pe care a avut-o, in aceasi zi, cu seful statului.

Ardelean a explicat ca a dorit schimbarea din functie pentru ca nu exista un cadru legislativ pentru dezvoltarea in bune conditii a unei activitatii de informatii. El a adaugat ca a luat in calcul si motive personale, dar si solidaritatea cu ceilalti doi sefi de servicii secrete care si-au inaintat demisia.

"Directia nu poate fi cosul in care sa isi arunce neputintele profesionale alte institutii", a subliniat Ardelean, care a adaugat ca serviciul sau a avertizat de doua ori, in lunile mai si iunie, ca Hayssam intentioneaza sa iasa din tara, o informare in acest sens fiind transmisa Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

In opinia vicepresedintelui Comisiei de Aparare din Senat, Norica Nicolai, nu exista suspiciuni potrivit carora serviciu condus de Ardelean nu si-ar fi realizat in mod corespunzator atributiile sau si le-ar fi depasit.

Purtatorul de cuvint al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a declarat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta joi ca sefii SRI, SIE si DGIPI, respectiv Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean si-au prezentat demisiile.

Decizia celor trei a survenit unei sedinte convocate de presedintele Traian Basescu, in urma disparitiei fara urma a lui Omar Hayssam.