Presedintele Traian Basescu le-a vorbit jurnalistilor, inainte de plecarea in SUA, despre un moment "de doua ori penibil": pe de o parte, un suspect de terorism pleaca din Romania, iar pe de alta parte, institutiile care isi paseaza responsabilitatile de la una la alta.

Seful statului a subliniat ca este necesara promovarea noii legislatii privind siguranta nationala, lucru care, in opinia sa, ar face ca institutiile sa functioneze.

"Fiecare institutie incearca sa arate cat de lipsita de responsabilitati este in aceasta chestiune. Acum am avut proba ca si in zona sigurantei nationale structurile nu au eficienta. Este una din necesitatile absolute sa promovam acest pachet de legi care vizeaza securitatea nationala", a mentionat Basescu.

"Nimeni din clasa politica nu a avut initiativa crearii pachetului de legi privind siguranta nationala", a spus Basescu, amintind ca in partea a doua a anului 2005, dupa ce a sesizat ca vechile legi sunt depasite de realitati, a cerut sa se faca "o baza de lucru".

"Realitatea este ca toti s-au multumit sa faca din acele incercari de a se constitui un pachet de proiecte un mijloc de atac la institutia prezidentiala, dar nimeni n-a adaugat un rand, sa spuna: uite, nu-i bine asa, asa e bine, sa le dam drumul la Parlament", a subliniat seful statului.