Surprinzator, fraza titlu nu apartine vreunui demisionar din fruntea “serviciilor”, ci chiar presedintelui Romaniei, dl. Traian Basescu, care a rostit-o intr-un interviu publicat pe 25 iulie in “Evenimentul zilei”, prefatand vizita oficiala in SUA.

Nu stiu cat de universal poate deveni presedintele nostru, dar el dovedeste din nou ca este cat se poate de roman. Fraza cu pricina nu este decat o varianta adaptata la subiectul zilei a unora din zicalele fundamentale ale neamului: “Lasa, ca s-a intamplat si la case mai mari!”.

Dupa ce o rostim, mai adaugam “Noi sa fim sanatosi!” si ne-am debarasat pentru totdeauna de tampenia pe care am facut-o sau de nenorocirea care ne-a lovit. Si ne indreptam voiosi spre urmatoarea tampenie sau nenorocire. Altii spun ca doar prostii nu invata nimic nici din greselile lor, nici din ale altora; dar, ce ne pasa noua ce spun altii?

Oricat adevar de netagaduit ar contine la prima vedere fraza domnului presedinte, cele cateva cuvinte merita macar doua observatii:

1. Afirmatia este cel putin hazardata. Dl. Traian Basescu se substituie din nou justitiei. Din cate stim, Omar Hayssam se afla doar in faza de urmarire penala si nici o instanta din Romania sau din alta parte nu l-a declarat pana acum terorist cu acte-n regula.

2. Chiar trecand peste prima observatie, afirmatia presedintelui se dovedeste a fi incompleta. Ea ar fi trebuit sa sune astfel: “Nu-i Romania singura tara in care TOTI teroristii scapa...” (in conditiile in care am fi de acord sa privim la adevarata lui valoare cazul teroristului-butelie).

Reformularea, in cazul in care sunteti de acord cu ea, este cea care trebuie sa ne dea fiori reci pe sira spinarii.

Si arunca in nulitate absoluta afirmatia presedintelui, facand din nou din Romania o tara unica (macar in context euro-atlantic): singura in care devalizatorii de banci sau fonduri de investitii, artistii privatizarilor frauduloase, baietii destepti care cumpara curent electric de la stat si-l vand mai scump tot statului si - mai recent - teroristii isi vad linistiti de treburile lor.

Cu alte cuvinte, singura condusa in totalitate de un “sistem ticalosit”.

Din nefericire, domnul presedinte nu se opreste aici cu judecatile originale si doreste sa-si afirme si vocatia universala. Paragraful complet din interviu suna asa: “Nu-i Romania singura tara in care un terorist scapa, ba in alte tari s-au intamplat lucruri mai dificile cu teroristii, sa darame zgarie-nori, sa puna bombe in metrou”.

Cu alte cuvinte, exclusiv datorita vigilentelor noastre servicii, tarisoara noastra este un adevarat paradis in comparatie cu altele, deci s-a-mplinit urarea: “ Sa traiti bine”! Nimic mai adevarat: dl. George Bush se lupta cu terorismul de ani de zile la modul cel mai concret si - cand colo! - s-ar putea sa nici nu stie de Omar Hayssam...