Guvernul a adoptat prin Ordonanta unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), a anuntat miercuri la Palatul Victoria, Sebastian Vladescu, ministru de Finante. Actul normativ promoveaza prevederile legale care limiteaza atat in timp cat si valoric eventualele cereri care pot fi considerate ajutor de stat, rezultate in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR.

Conform Ordonantei, ajutorul de stat nu poate depasi jumatate din pretul contractului de privatizare a BCR, deci jumatate din pretul de 3,75 miliarde euro.

In ceea ce priveste limita de timp, termenul pana la care se pot face solicitari este data de 31 decembrie 2013.

„Intre clauzele contractuale este prevazut ca pana la incheierea tranzactiei, care are data limita 21 septembrie, sa fie indeplinite anumite preconditii. Cea mai mare parte a lor a fost indeplinita.

Au ramas in acest moment trei preconditii: actul normativ care aproba clauzele contractului de privatizare, avizul Consiliului Concurentei si Rezolutia Adunarii Generale a Actionarilor”, a declarat ministrul Sebastian Vladescu.

Presedintele Comisiei de privatizare a BCR a mentionat ca pentru obtinerea avizului Consiliului Concurentei trebuie sa existe prevederile legale valide care limiteaza, atat in timp cat si valoric, eventualele cereri care pot fi considerate ajutor de stat, rezultate in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR.

Ministrul a explicat ca a fost nevoie de adoptarea Ordonantei de catre Guvern intrucat proiectul de lege adoptat in urma cu doua luni, care contine prevederi similare, nu a fost adoptat in Senat din cauza lipsei de cvorum.

„Pentru a putea merge inainte cu procesul de privatizare am promovat aceasta ordonanta. Vom retrage proiectul de Lege si vom trimite ordonanta catre Parlament, urmand ca ordonanta sa fie actul legislativ care intra in dezbaterea Parlamentului”, a afirmat ministrul Finantelor Publice.

Acesta a mai precizat ca pasul urmator va fi obtinerea avizului Consiliului Concurentei cu privire la potentialul ajutor de stat, notificarea fiind deja facuta. O alta preconditie este Rezolutia Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc pe 4 august.

Vladescu a adaugat ca potentialul ajutor de stat, sume deja solicitate si care nu sunt recuperate, depaseste suma de 900 de milioane de euro.

„Luati-o ca o cifra sub rezerva. Valoarea totala a titlurilor de stat emise este mult mai mare”, a subliniat Sebastian Vladescu.

Potrivit contractului de vanzare-cumparare de actiuni, Erste Bank a devenit actionar majoritar al BCR prin achizitionarea pachetului de peste 36,88% minus doua actiuni detinut de AVAS si a pachetului de 25% plus doua actiuni detinut de BERD si IFC.

Cumpararea pachetului de peste 61,88% din actiuni s-a facut la un pret de 7,65 euro pe actiune. Pretul total pentru cele peste 490 milioane de actiuni a depasit 3,75 miliarde euro. Data de finalizare a tranzactiei pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane este pana la 21 septembrie 2006.