Conducerea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)a decis ca in zilele de sambata 29 iulie si duminica 30 iulie a.c., personalul Agentiei de la nivel regional sa lucreze in program de lucru normal, pentru a putea primi in timp util proiectele SAPARD.

Finantarea in cadrul acestui program a fost de circa 1,5 miliarde euro, pina la 1 august urmind sa fie depuse cereri pentru ultimii bani - circa 400 milioane euro - din programul SAPARD.

Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale difuzat miercuri, decizia a fost stabilita avand in vedere numarul foarte mare de solicitari de finantare prin SAPARD din ultima vreme. Totodata, termenul limita pentru depunerea proiectelor, 1 august a.c este precedat de un week-end.

Potrivit lui Dan Gherghelas, directorul general al APDRP, in aceste zile va fi o adevarata avalansa de solicitari asteptandu-se si la cateva sute de cereri.

„Cresteri spectaculoase ale depuneriilor de cereri de finantare am inregistrat si in ultimele luni, dar ne asteptam ca in ultimele zile ale acestei luni sa primim chiar cateva sute de proiecte. Tocmai de aceea avem nevoie de aceste doua zile in plus pentru primirea proiectelor SAPARD. Va fi un sfarsit de saptamana in care vom lucra la foc continuu”, a declarat Gherghelas.

Reprezentantii APDRP au declarat ca pana la aceasta data au fost depuse peste 5300 de cereri de finantare in valoare de circa 1,6 miliarde de euro, din care aproximativ 3800 de cereri in valoare de aproape 1,2 miliarde de euro au fost deja declarate eligibile.

Toate cererile de finantare depuse pana la 1 august vor fi declarat eligibile, iar pentru cele pentru care nu vor mai exista fonduri disponibile vor fi puse pe o lista speciala de asteptare. In cazul in care anumite proiecte SAPARD vor fi suspendate pentru nerespectarea procedurilor, fondurile aferente acestor proiecte vor fi alocate pentru finantarea proiectelor de pe lista de asteptare.

Aceasi destinatie o vor avea si economiile de sume inregistrate pe parcusul derularii proiectelor in executie, economii ce pot rezulta in urma parcurgerii procedurilor de achizitii sau din constatarea neeligibilitatii anumitor cheltuieli.