Cetatenii greci care au inceput sa lucreze in anii 1990 ar trebui sa iasa la pensie la 75 de ani pentru a se evita astfel un colaps al sistemului de asistenta sociala, releva un studiu Alpha Bank. Fenomenul imbatrinirii fortei de munca devine o problema tot mai presanta in Europa.

Studiul de 17 pagini publicat de catre Alpha Bank si citat in editia de miercuri a publicatiei EUObserver, trece in revista problemele demografice ale Greciei si face o analiza a sistemului de asistenta sociala.

Cresterea virstei persoanelor care sunt nevoite sa lucreze ca si scaderea ratei nasterilor sunt doua dintre subiectele sensibile pentru Grecia, la care nu au fost gasite pina in prezent solutii.

Ideea de a munci pina la o virsta inaintata este privita cu multa neliniste de catre greci, care sunt obisnuiti sa iasa la pensie la cel mult 65 de ani. Ba chiar, in anii 1980-1990, functionarii publici puteau sa se retraga la implinirea a 50 de ani.

In acest moment, virsta de pensionare este in medie de doar 60 de ani, in timp ce speranta de viata a crescut peste media europeana iar rata nasterilor scade continuu.

Dar Grecia nu este singura tara europeana care se confrunta cu astfel de probleme. Recent, Germania a adoptat un dureros program de reforme sociale care isi propune sa gaseasca solutii la aceleasi probleme pe care le au si grecii. Italia la rindul sau sta pe un butoi cu pulbere.

Portugalia si-a propus sa sprijine cresterea numarului de copii. Astfel, un plan al premierului Jose Socrates propune ca muncitorii cu mai putin de doi copii sa plateasca mai mult la sistemul de pensii.