Magistratii care au decis eliberarea lui Omar Hayssam vor fi cercetati disciplinar pentru ca ar fi incalcat codul de conduita.

Astfel, inspectorii magistrati ai CSM verifica conduita judecatorului de la Curtea de Apel Bucuresti, Sofica Dumitrascu, cea care l-a eliberat pe Omar Hayssam si a procurorului Ciprian Nastasiu, care a instrumentat dosarul sirianului, transmite Radio Romania Actualitati.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat dupa ce in presa au aparut articole care sustineau ca magistratii care au instrumentat dosarul au gresit in cazul Omar Hayssam.

Judecatoarea si procurorul sunt suspectati ca au facut greseli care au dus la eliberarea lui Hayssam si apoi, la disparitia lui.

Dupa finalizarea anchetei, magistratii comisiei vor hotari ce sanctiuni vor primi Sofica Dumitrascu si Ciprian Nastasiu.

Curtea de Apel a decis, in 19 iulie 2006, reincarcerarea omului de afaceri romano-sirian pe motiv ca tergiverseaza actul de justitie si ca se sustrage judecatii, dupa ce acesta nu se mai prezenta la proces. De atunci autoritatile il cauta dar nu dau de urma lui.

El fusese eliberat din arest in 26 aprilie 2006, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti. Instanta a revocat, atunci, masura arestarii preventive si a inlocuit-o cu interdictia de a parasi tara.

Decizia eliberarii a venit dupa ce aparatorii sai au cerut, in repetate randuri, ca Hayssam sa fie pus in libertate pentru ca sufera de cancer la colon, iar in luna ianuarie a fost supus unei interventii chirurgicale. El fusese internat, de mai multe ori, la Institutul Oncologic din Bucuresti.

Omar Hayssam si complicele sau Mohamad Munaf sunt acuzati de fapte de terorism in dosarul rapirii jurnalsitilor romani in Irak si au fost trimisi in judecata in octombrie 2005.

Anchetatorii au stabilit ca cei doi sunt vinovati de constituirea si finantarea grupului terorist care i-a rapit, in martie 2005 in Irak, pe cei trei jurnalisti romani, Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci.

Mohamad Munaf este in custodia autoritatilor americane, pe numele sau fiind formulata o cerere de extradare in Romania.