Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat joi, ca sefii demisionari ai SRI si SIE trebuie sa ramana in posturile lor, potrivit legii. Ei nu pot fi eliberati din functie decat de catre Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere.

Parlamentarii din Biroul Permanent, mai putin cei ai PD, considera ca presedinte Basescu trebuie sa trimita Parlamentului o adresa in care sa propuna eliberarea din functie a sefilor serviciilor secrete.

In replica, Presedintia precizeaza ca demisia e un act de vointa si ca Parlamentul are obligatia de a o accepta:

"Conform art. 79 din Codul muncii, demisia este un act unilateral de vointa, al celui care, printr-o notificare scrisa, comunica incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz de cel mult 30 de zile de la data demisiei.

In urmatoarele 30 de zile Parlametul este obligat sa elibereze din functie, ca urmare a demisiei, pe cei doi sefi ai SRI si SIE numai daca acestia, in mod expres, nu doresc sa revina asupra cererilor de demisie" - precizeaza un comunicat din 27 iulie al Administratiei Prezidentiale.

Nicolae Vacaroiu a explicat ca, alaturi de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, va trimite "o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care vom solicita ca, in conformitate cu prevederile legii, sa trimita o adresa in care sa propuna Parlamentului eliberarea din functie a celor doi directori ai SRI si SIE si numirea altor persoane in locul lor".

Declaratia lui Nicolae Vacaroiu a fost facuta dupa sedinta birourilor permanente reunite ale Camerei si Senatului care au considerat, dupa dezbateri aprinse, ca cei doi sefi ai serviciilor secrete sunt inca in functie.

Sefii SRI, SIE si DGIPI, respectiv Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, au demisionat, in 20 iulie, din cauza situatiei create in urma eliberarii lui Omar Hayssam, dupa o sedinta convocata de presedintele Traian Basescu.

Demisiile celor trei sefi de servicii secrete au fost acceptate de seful statului, acestia fiind obligati sa-si predea atributiile in maxim 30 de zile.

Mai mult, Presedintia a anuntat, a doua zi dupa demisiile sefilor serviciilor secrete, conducerea interimara pentru cele doua institutii: "conducerea SRI va fi asigurata de prim-adjunct colonel Mihai Florian Coldea, iar conducerea SIE va fi asigurata de directorul adjunct general-maior Silviu Predoiu", preciza un comuncat al Admnistratiei Prezidentiale.