Legea securitatii nationale, elaborata de executiv, prevede ca ambele servicii secrete sa treaca in subordinea a doua ministere.

Proiectul legii securitatii nationale, propus de guvern, limiteaza drastic puterile serviciilor secrete si prevede trecerea SPP si STS in subordinea guvernului, prin transformarea lor in directii in cadrul ministerelor.

Legea a fost elaborata de doi dintre oamenii de incredere ai premierului Tariceanu, Radu Stroe, secretarul general al guvernului, si Marius Oprea, consilierul de securitate nationala al premierului.

SPP devine Directia de Protectie si Paza si se transforma intr-un departament in cadrul MAI, iar directorul acesteia are rang de secretar de stat in minister.

STS se transforma in Directia de Telecomunicatii Speciale si devine o structura in cadrul MCTI, iar directorul acesteia are rang de secretar de stat in minister.

Comunitatea de informatii, controlata de o comisie

Proiectul prevede ca organizarea, coordonarea si planificarea strategica in domeniul securitatii nationale se realizeaza de presedinte si premier.

Toate serviciile de informatii vor fi sub control parlamentar, adica vor fi infiintate comisii permanente de control asupra activitatii Directiei de Protectie si Paza, a Directiei de Telecomunicatii Speciale si a serviciilor de informatii din cadrul MAI si MApN.

Mai mult, initiatorii proiectului doresc si o comisie speciala de control al activitatii Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), organism infiintat la presedintie.

Integral in EVZ